Ako je dijagnoza pogrešna onda je i najbolji lijek otrov

Medijska, dakle i politička,  buka koja se podigla poradi troje „oporbenih“ zastupnika koji su podržali proračun u Gradu Zagrebu za 2019. godinu je sudeći po brojnim prozivanjima, napadima i osudama navedenih troje zastupnika poprilično "bezrazložna" da ne kažem promašena….  

Još tijekom rasprave o proračunu za koju se nitko iz kluba HSLS-a i nezavisne liste nije prijavio je bilo dovoljan znak svima za shvatiti kako će se za isti i glasovati, uz ipak malo iznenađenje da se kao 26. glas pojavio glavni tajnih HSS-a, bez kojeg bi se isto tako sasvim izvjesno izglasovao proračun, ako ne jučer onda sasvim sigurno 28.12….. Nervoza je dakle očito kod gospodina Čorića (HSS) presudila i uradila svoje, a teške posljedice nervoznog i „drhtavog prsta“ će snositi upravo on sam….  jer kao što rekoh, i bez njega bi sasvim sigurno bilo 26 ruku ZA.

Treba li sada radi načina glasovanja prozivati navedenih troje zastupnika??  Ako je dogovor da onda samo radi toga jer „možda“ nisu bili iskreni prema drugim kolegama iz oporbe… no iskrenost i politika pre/često ne staju u istu rečenicu,.. na žalost…

Treba li sada radi ishoda prozivati ili optuživati gradonačelnika?? Ne, ni u kom slučaju, jer  je njemu naprosto politički zadatak dobiti odnosno pronaći  potporu većine zastupnika koristeći se za ostvarivanje svog cilja svim raspoloživim i zakonski dopuštenim političkim sredstvima i alatima….  

Treba li prozivati čelnike nekih političkih opcija jer su njihovi zastupnici („bez dogovora“) promijenili strane prilikom glasovanja??  Naprosto „ne“ jer ih nitko ne može argumentirano odnosno sa čvrstim dokazima optužiti za političku trgovinu nemoral, prevaru itd., a još manje tražiti odgovornost od njih samih za postupanje odnosno glasovanje pojedinog zastupnika iz „njihovih“ redova….  hm, ono , svi punoljetni i „odgovaraju“ svojim biračima, zar ne?? …. ali čime??

Treba li možda same sudionike političke trgovine (mislim općenito) prozivati radi nemoralnog ponašanja?? Ne, jer da se moral cijeni i da kod nekih „prozvanih“ moral, iskrenost, poštenje itd.. egzistira onda se tako nešto ne bi ni događalo….. Stupidno je dakle nemoralnu osobu uopće prozvati radi nemoralnog ponašanja, zar ne??

Sasvim sigurno je da se svi deklarativno ali srećom i većina stvarno slažu u tome kako se puno toga nemoralnog u politici može i naprosto mora spriječiti odnosno onemogućiti, a puno toga se može čak i sa samo nekim jednostavnim izmjenama nekih zakonskih odredbi, poput one da mandat koji je dobila lista pripada listi a ne pojedincu (izuzev ako se radi o mandatu dobivenom  preferencijalnim glasom)…. Dakle već  sa ovim jednom, na prvi pogled, sitnom promjenom bi se napravio ogroman korak ka vračanju povjerenja građana u politiku… jer ovako, po ovom što se događa nakon svakih izbora, bez obzira o kojoj se razini radi,  je nešto što se naprosto bez ikakvih odgađanja mora zaustaviti…  Ne treba dakle previše usmjeravati energiju i vrijeme na posljedice jedne pošasti koja ozbiljno nagriza sve pore društva, već se trebamo usmjeriti sa svom snagom prvenstveno na uzroke i žurnom otklanjanju istih, … dok  još kao država i društvo  imamo vremena, a njega je sve manje mada se već pre/dugo ponašamo kao da nam je neograničeno….