Ako nisu znali nesposobni su, a ako jesu onda su odgovorni!?

Svakim danom sve je više stabala od kojih se sve teže vidi šuma.....

Podatak da je unutar koncerna Agrokor samo Konzum imao obveza prema dobavljačima otprilike isto koliko mu je bio i godišnji prihod je bio i više no dovoljan za uzbunu, kako onih koji su kroz nadležne institucije nadležni pratiti novčane tijekove u državi tako isto i onih iz dijela izvršne vlasti koji su vodili brigu da gospodarstvo i financijski sustav funkcioniraju bez „nepotrebnih“ poremećaja.

Podatak o obvezama Konzuma naime govori o tome da se nije poštovao zakonski rok plaćanja obveza prema dobavljačima od 60 dana što ih veoma lako i brzo moglo gurnuti u nelikvidnost odnosno u konačnici i u propast…. Ako pođemo od pretpostavke da razni (prvenstveno financijski) izvještaji odnosno pokazatelji poput bilance nisu bile dostupne nikome iz vlasti, nitko ne može negirati da je sve u svezi poslovanja bilo poznato svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u odobravanju financijskih aranžmana Agrokoru ili pak bilo kojoj od tvrtki iz koncerna.

To što će sada neki (čitaj svi redom) iz prethodnih nekoliko vlada koji su i te kako bili involvirani u događanja u i oko načina poslovanja Agrokora kazati da ništa nisu znali jer su eto samo vjerovali u ono što im je gurano ispred nosa ih ne oslobađa (barem političke) odgovornosti.

Sa druge pak strane trkeljanje vladinih dužnosnika kako su donošenjem Lex Agrokor spasili turističku sezonu osiguravši time urednu opskrbu je toliko glupa i neodrživa teza da ju je još samo gluplje uopće obrazlagati…. Ali ipak….. ništa se glede opskrbe građana i ili turista ne bi dogodilo da su doslovno sve Konzumove trgovine bile zatvorene preko noći…. Ono što bi se u hipotetski u najgorem slučaju dogodilo zatvaranjem Konzumovih trgovina jest da bi nekim drugim maloprodajnim lancima i trgovcima promet možda porastao za 20-ak posto, a djelatnici u najvećem broju brzo prešli kod drugog poslodavca koji bi preuzeli trgovačke prostore tvrtke u problemima…. Dakle baš kao što se dogodilo i u svim drugim slučajevima kada su neki od trgovačkih lanaca prestali sa radom…. (Kerum npr.)

Dakle još jednom.
Kakav bi i kome bio problem da je saborsko istražno povjerenstvo osnovano za Istraživanje uloge i možebitne isključivo političke odgovornosti pojedinaca, tijela i institucija RH u stvaranju, rastu i urušavanju poslovanja koncerna Agrokor, te politički razlozi i svi akteri vezani za donošenje Lex Agrokora…..

Oni iz političkih krugova koji se imaju razloga plašiti da se ne razotkrije njihova uloga u aferi Agrokor će biti među najglasnijima u prići da se saborsko istražno povjerenstvo osnuje, a u stvari će ispod radara javnosti uraditi sve da to povjerenstvo nikada ne zaživi. U ovoj igri „umočenih“ koja sve više poprima oblik „birtijaške debate“ oko Agrokora je veoma malo toga što je upravo onako kako se javnosti čini da jeste, sve ostalo je isključivo u funkciji zamagljivanja i zaglupljivanja.