BUZ odlučno protiv povećavanja izdvajanja za II mirovinski stup

BUZ se u potpunosti protivi ideji o povećanju izdvajanja za II mirovinski stup a smanjenju za prvi koju je jučer iznio ministar Ćorić u okviru konferencije "Demografija – refleksije na mirovinski sustav".

BUZ i dalje zagovara da se uz prethodnu analizu odmah prekine sa izdvajanjem i uplatama u drugi mirovinski stup, a da se cjelokupan iznos umjesto uplatom u drugi stup transferira direktno u povećanje mirovina koje bi na navedeni način porasle odmah za prosječno preko 15%, uz napomenu kako ovaj prijedlog BUZ-a ne dira sve dosadašnje uplate u drugi stup. Samo ovim potezom bi se i proračun povećao na godišnjoj razini za 1,5 milijardi a povećanom potrošnjom kao posljedicom povećanja mirovina bi se otvorila mogućnost gospodarskom rasta, posebno radi povećanja potrošnje (domaćih) roba i usluga, što u stvari i jeste zadatak za koji ova kao ni prethodne vlade još uvijek nisu našli pravo rješenje.

Ministar Ćorić ili ne zna ili ne uvažava činjenicu da su gotovo sve zemlje u okruženju koje su poput Hrvatske pod pritiskom međunarodnih financijskih institucija uvele model drugog  mirovinskog stupa od njega prvom prilikom odnosno ulaskom u EU odmah odustale dijelom ili u cijelosti, između ostalog dobrim dijelom i iz razloga jer su se iskustva u svijetu za navedenim modelom pokazala veoma lošima.

Ne treba građane zavaravati o nekom velikom uspjehu rada vlade, bilo ove ili prethodne, pa im pripisivati uspjehe za gospodarski rast u nekoliko posljednjih kvartala jer je to posljedica prvenstveno cijelog niza za Hrvatsku povoljnih okolnosti koje sa stvarnim radom ove ili prethodne vlade uglavnom nemaju gotovo nikakve veze.

Potvrda za navedeno jest između ostalog i u činjenici da se iseljavanje građana, posebno mladih, nije zaustavilo kao što je također slučaj i sa demografskom slikom Hrvatske koja je svakim danom sve lošija. Ni jedna vlade se dakle ne može smatrati uspješnom sve dok učinkovito ne riješi navedene probleme, a o čemu u punom smislu ovisi i opstanak Hrvatske kao države.