Crni Labudovi i bijeli miševi

Kako je među FB prijatelja BUZ-a i mene, autora ovog treksta (Milivoj Špika) popriličan broj i članova, simpatizera odnosno birača HDZ-a koji bi voljeli što prije vidjeti neku objektivnu analizu izbornog ne/uspjeha HDZ-a na izborima za EU parlament, izraditi ću im je ja, i to  for free.

 

Kako sam kroz nekoliko statusa objavljenih prije izbora točno predvidio izborne rezultate  i obrazložio zašto mislim da će biti takvi kakvi su na kraju i bili, nekako si umišljam da sam kompetentan i za nastavak. ….Da, da, dobro sam predvidio sve, ne gatajući već analizirajući, a ako je nekome tada bilo malo predugo za čitati mogu se vratiti i uvjeriti se da sam točno predvidio kako će HDZ dobiti 4 kao i da bi uz malo sreće isto toliko mandata mogao dobiti i SDP, i točno se tako dogodilo…. Očito je dakle kako se meni, i ne samo,  nisu pojavili nikakvi „crni labudovi“ kao što se nakon izbora ne priviđaju ni „bijeli miševi“ koji sada nekima iz vrha HDZ-a iskaču pred oči. Očito je kako se u stvari radi samo o paničnom strahu od posljedica izgubljenih izbora  što je sasvim opravdano, no strah i pravdanja uz traženje „crnih labudova“ jest samo bijeg od odgovornosti, a to znači i nastavak bauljanja istim putem odnosno siguran gubitak već slijedećih izbora, kao i onih parlamentarnih posebno, jer ti su izbori za stranačku strukturu najvažniji. Pa idemo malo pogledati koji su to sve uzroci doveli do najgoreg rezultata HDZ-a od iohoho vremena unatrag…..

 

Najkraći odgovor bi bio da su pogriješili u skoro svemu što su uradili, i što već dulje vrijeme rade, i što nakon prvih izjava nakon izbora očito misle raditi i nadalje. Dakle što su to radili, rade i što će to nastaviti raditi??

 

Početak kraja Plenkovića i ovakvog HDZ-a je krenuo točno nakon raspada koalicije sa MOST-om, ali ne radi razvrgavanja koalicije što im je bio dobar potez, već radi toga što su Plenković i HDZ umjesto objave prijevremenih parlamentarnih izbora i vjerojatno glatke pobjede uradili političko samoubojstvo koalirajući sa HNS-om. Tada sam im predvidio da će im se dogoditi točno ono što im se sada događa. (Smijali su se tome tada kao i mojim objavama prije ovih izbora, ali samo do nedjelje oko ponoći!!)

 

Nakon te pogubne koalicije sa HNS-om bilo je jasno svima osim Plenkoviću da je HDZ već tada izgubio veliki dio svojih birača koji ni u snu HDZ-u ne bi dali svoj glas da su znali da će sa HNS-om koalirati, a isto se dogodilo i kod birača HNS-a- koji je do Sabora došao na listama SDP-a.

 

Slijedeći veliki gaf se dogodio sa donošenjem „Lex Agrokor“ odnosno događajima vezanim uz aferu BORG gdje je Andrej Plenković pokazao koliku toleranciju gaji prema nečemu što je veliki dio javnosti okarakterizirao kao školski primjer za korupciju odnosno kriminal, ali i veliku ignoranciju prema javnosti, a izjava poput one „Ja mogu sve što hoću“ koju je izgovorio u jednoj prilici je bila jasan nagovještaj za puno toga što je uslijedilo….

 

Demografski slom uz masovno iseljavanje mladih je slijedeći razlog nezadovoljstva mnogih dosadašnjih birača HDZ-a koji su shvatili da od pustih obećanja bez konkretnih djela oni nemaju nikakve koristi, a nezadovoljstvo je raslo upornim pojašnjavanjima vlade o velikim uspjesima kroz navodno veliko povećanje plaća, mirovina, zaposlenosti, rast BDP-a,… itd itd… što očito građani nisu  osjetili, a samim time ni pozitivno valorizirali.

 

Krah brodograđevne industrije je također dalo svoj doprinos lošem rezultatu HDZ-a, što je posebno vidljivo u rezultatu IDS-ova  kandidata Valtera Flege u Istri i Kvarneru. Paradoks u ovom slučaju je u tome što je Plenkovićeva vlada propašću Uljanika i 3. Maja pokupila minuse svih prethodnih vlada uključujući i grijehe IDS-a, no IDS je vještim napadom na vladu uspio svoju odgovornost prebaciti na druge i k tome još dobro profitirati na izborima.

 

Uzimanje pod svoj šator doslovno svega i svačega samo radi očuvanja vlasti odnosno 76 ruku, pri tome ne vodeći računa o kakvim se ljudima uopće radi je poprilično smanjilo vjerodostojnost na koju se Plenković i HDZ rado pozivaju, no problem je u tome što birači HDZ-a očito nisu glupi i jasno vide kako se u borbi za golo političko preživljavanje i očuvanje vlasti ta vjerodostojnost svakim danom sve više topi odnosno da je uopće nema.

 

I tako dolazimo do liste HDZ-a, liste koja je svojim sastavom isključivala dio ljudi koji su kod birača HDZ-a percipirani kao desno krilo HDZ-a, a to znači da je više od trećine članstva odnosno birača ostalo bez mogućnosti dati glas svojim omiljenim kandidatima.

 

Ništa manje pogubno za izborni debakl HDZ-a nije bilo i postavljanje na prvo mjesto Karla Resslera koji je kod birača HDZ-a percipiran kao sjena ili klon Vladimira Šeksa produkta vračanja duga Plenkovića jer mu je isti omogućio odnosno pomogao da zasjedne ta tron prethodno rušeći Tomislava Karamarka koji  u svom predsjednikovanju HDZ-om nije izgubio ni jedne izbore. Put u debakl nastavio se kroz ignoriranje i eliminiranje sa liste redom svih istaknutih i u članstvu vrlo uvaženih članova poput npr. Mira Kovača, i postavljanjem svog, u članstvu potpuno nepoznatog, nositelja, Plenković je samo još jednom jasno dao do znanja što kani uraditi prvom prilikom (a mislio je da će to biti nakon ovih izbora) sa svima onima koji se ne uklapaju u njegovo viđenje budućeg HDZ-a.  

 

Kako je izborni rezultat sve samo ne ono što je Plenković očekivao jasno je da se odjednom našao u situaciji upravo svih onih koje je on mislio eliminirati, a to znači da je objavom izbornih rezultata u HDZ-u označen početak za „GOT“ sa vrlo predvidljivim ishodom, i to u najmanju ruku za Plenkovića i njegove najbliže suradnike.  Ako svemu prethodno navedenom dodamo i kako je Andrej Plenković u više navrta nakon objave izbornih rezultata naglasio da će HDZ usprkos izbornom debaklu nastaviti istim putem koji je on zacrtao, postaje jasno  i kakvi će izborni rezultati biti u budućnosti, posebno oni na parlamentarni izborima, i upravo je to u stvari njegova otvorena najava unutarstranačkoj oporbi na konačni obračun. obračun nakon kojeg za jedne više neće biti mjesta u HDZ-u.

 

........I na kraju jedan mali dodatak: Da Plenković nije razbio Domoljubnu koaliciju, valjda kako bi svima pokazao svoju veličinu i još veći ego, sada bi se sa gotovo istim rezultatom od prije 5 godina i sa 6 – 8 EU mandata kitio lovorikama, ali nije!!!

 

Izborna matematika na današnji dan 11.05.

 

bliži se ispit zrelosti birača od 20.05,

 

Što nam donosi nedjelja 26.05.2019. („generali prije bitke“)  21.05.