Danajski dar ili istinska briga, pitanje je sada??

Uredba Vlade o povećanju neoporezivog iznosa za isplatu (božićnica, uskrsnica, regresa itd.) djelatnicima sa 2500 kuna na 7500 kuna ne samo da na prvu zvuči izvrsno već to (na žalost ne i za sve) doista i jeste, pa tko to nije za 13. plaću ili neki „neočekivani“ novčani dodatak u ovoj općoj besparici i mizernim plaćama za većinu građana, a lijepo kažu kako je njihovom milošću od 01.12. ovog ljeta gospodnjeg čak utrostručen neoporezivi iznos za isplate zaposlenicima, dakle sa sadašnjih 2500 na vrtoglavih 7500 kuna….  „Trista s mista“ rekli bi dalmoši….

No kako je pre/često vrag u nekom detalju, posebno kada nas vlast ničim izazvana ovako velikodušno dariva, navedenom uredbom je naznačeno da se sve to može ali i ne mora isplatiti zaposlenicima!?!?  …..

Nekako se teško oteti dojmu da se navedena uredba u najvećoj mjeri ipak odnosi na javni sektor koji je i do sada „našim“ novcem nagrađivao zaposlenike do maksimalno neoporezivog iznosa, a da su novostvorene „gazde“  gotovo u pravilu umjesto radnicima tim „neoporezivim“ novcem radije za sebe i svoje nabavljali nove limene ljubimce ili za koji metar produžavali vezove svoje jahte …..  Pa kapitalizam je, kažu oni redom???

Da je pak umjesto ovog „Danajskog“ dara,  kojeg će u najvećom mjeri osjetiti samo neki,  Vlada donijela uredbu npr. o povećanju minimalne plaće i ili pak povećala osobni odbitak sa sadašnjih 3800 na recimo 4,5 ili 5000 tisuća kuna, onda bi to već uistinu bio pravi „dar“ za sve zaposlenike… a ovako gotovo da ostaje isto kao i dao sada, dakle svi mogu, kao što su i do sada mogli….. ali i ne moraju…. kao što nisu ni do sada!!

Rezultate takve, a BUZ kaže i potpuno promašene politike,  vidimo svakodnevno na mnogim autobusnim kolodvorima diljem lijepe naše, onim slavonskim posebno….. U međuvremenu se narod zabavlja raznim „udarnim“ vijestima poput iznenadnog (stotog po redu) prijepora predsjednice sa Vladom, o tome hoće li Todorić izaći ili ostati u pritvoru, nekim novim spasiteljem na političkoj sceni i tako iz dana u dan sa sličim i očito „pre/važnim“ temama…..

Dakle umjesto da ponovimo  „selo gori a baba se češlja“, možda smo već blizu „moda“ koji bi bio bliži onom: „Država izgorjela, a baba se i dalje češlja“......