Hoće li „naoružani dron“ presuditi Plenkoviću?

Plenkoviću njegove političke glave nisu došle brojne korupcijske afere kojima više nitko ni broja ne zna kao ni hrpa smijenjenih ministara radi toga, ali bi ga moglo skupo koštati inzistiranje na tvrdnji koju je i jučer u Briselu ponovio „Dron je bio naoružan“. Prije ili kasnije će to morati objasniti građanima kao i svojim članovima, posebno onima koji i te kako dobro znaju kako izgleda poprište eksplozije, a u HDZ-u ih se još uvijek možda i nešto pita ..... ili će ih se možda pitati!?

Ne znam tko je Plenkoviću savjetnik za vojna ili „ratna“ pitanja ali sasvim sigurno taj „lumen“ zna, ili bi trebao znati, da tvrdnja kako je u Zagreb doletio naoružani vojni dron znači napad na Hrvatsku.... a to onda automatski znači i napad na NATO.... a to onda znači i davanje mogućnosti da se primijeni Čl.5 iz sporazuma članica NATO-a.... a to onda znači i da je NATO ušao u rat.... što bi značilo da nas se sve radi jedne nepromišljenosti, ili možda ipak svjesne namjere, želi gurnuti u ratni sukob strašnih razmjera prema kojem bi sve ovo što se sada događa u Ukrajini tretirali kao neko potpuno beznačajno „puškaranje“.

Osobno sam uvjeren da bi čak i u slučaju da je na dronu bila bomba, a znamo da nije, NATO sasvim sigurno nastojao izbjeći potvrditi, a kamo li ishitreno izjavljivati da se radi o aviobombi odnosno naoružanom dronu, jer je valjda jasno i posljednjem glupanu što bi moglo uslijediti nakon toga. Dron je prema Hrvatskoj mogao poslati „tko god je htio“ i sa kojim je god namjerama želio.... Dakle ne nužno Rusi ili Ukrajinci ali sasvim sigurno, izuzev ako se ne radi o grešci što je minimalna vjerojatnost,  jest onaj tko očito priželjkuje direktan sukob Rusije s NATO-om.... Sva je sreća da u NATO-u nisu pre/brzi na „obaraču“ kao što su to na riječima naši prekaljeni borci Plenković, Banožić i Božinović koji su se kao što je valjda svima već odavno poznato svojom neustrašivošću već iskazali i u Domovinskom ratu. 

U HDZ-u, kao i u drugim strankama,  ima veliki broj sudionika Domovinskog rata kojima je sasvim sigurno već jako neugodno slušati Plenkovića, Banožića & co. kako se iz dana u dan blamiraju neznanjem elementarnih stvari kada se spominje bomba, granata ili općenito bilo kakva eksplozivna naprava. Svima njima je jasno da bi nakon eksplozije 45 kg eksploziva onaj dron odnosno krhotine istog skupljali u krugu par stotina metara, i vjerojatno do dana današnjeg, vjerojatnije je  nikada, ne bi bili sigurni što je to točno doletjelo na Jarun pored studentskog doma. Slikovitosti radi, npr. granata odnosno projektil ispaljen iz haubice 155mm je težak cca 45 kg, dakle sa tijelom, upaljačem  i naravno punjen eksplozivom, bi na mjestu pada drona napravio poprilično veliki odnosno više metara dubok krater (ovisno o podešenom upaljaču) uz polomljena stakla na prozorima obližnjih zgrada i moguće ozbiljnim oštećenjem zgrade studentskog doma.... Da se uistinu radilo o bombi teškoj 120 kg sa punjenjem od 45 eksploziva koja je po tvrdnji Plenkovića i Banožića eksplodirala u zemlji onda bi to ovisno o tvrdoći tla sasvim sigurno bio krater dubok možda i 5 – 8 metara, a moguću štetu na okolnim objektima i vjerojatnim žrtvama je bolje i ne iznositi.....

Jasno je da u trenutnim okolnostima vezanim oko rata u Ukrajini vjerojatno nitko ozbiljan ni ne pomišlja na rušenje Vlade, no kako svaki rat prije ili kasnije završi tako će i ovaj u Ukrajini, nadam se što prije. Biti će nakon okončanja rata ili barem uspostave nekog trajnijeg primirja vrlo zanimljivo promatrati Plenkovića, Banožića, Božinovića, Jandrokovića kao i sve oko njih koji ih podržavaju u širenju njihove „istine“ u svezi drona odnosno tvrdnje „Dron je bio naoružan“ kada potpuna istina izađe na vidjelo i razotkrije se pozadina njihovih tvrdnji. Slična igra na širenju straha im je već jednom upalila kada su u političke svrhe iskoristili koronu i tako sačuvali vlast, no teško da ista igra na strah građana može proći dva puta. Otegotna okolnost u ovom slučaju im je i promašen tajming za sijanje straha, posebno je je Uskrs blizu a time i još jedna željno iščekivana turistička sezona pred vratima, sezona o kojoj, mogli bi slobodno kazati, dobrano ovisi i bliska budućnost Hrvatske.  

Shvaćaju li Plenković & co.  koliko skupo Hrvatsku može koštati njihovo trideset godina zakašnjelo i potpuno nepotrebno junačenje izjavama oko „slanja oružja u Ukrajinu“ uz uporno lupetaju o aviobombama koje dolijeću u Hrvatsku pred turističku sezonu?? Uz takve političare čak se i prave bombe doimaju gotovo „bezopasnima“.