Izborna matematika na današnji dan 11.05.2019.

Drugo poluvrijeme izborne kampanje za EU parlamentarne izbore nije donijela gotovo ništa novog, tek mlaki provokativni pokušaj SDSS-a i loše režirani pokušaj NZH, dakle i dalje se radi o izuzetno monotonoj, dakle nezanimljivoj kampanji. Gotovo da ju svi od reda izuzev SDP-a i HDZ-a odrađuju samo zato jer su predali liste i naprosto moraju, a većina njih već vidno iscrpljena, fizički i financijski potpuno, bi najradije bi da su izbori bili već jučer…. no nisu tako da nam kroz preostala dva tjedna ostaje za mudrovanje i predviđanje izbornih rezultata, rezultata nakon kojih bi nekima moglo biti izmaknuto političko tlo pod nogama.

Dok SDP i Davor Bernardić mogu mirno čekati izbornu večer dotle se u najvećoj opasnosti , što je sasvim očekivano, našao Andrej Plenković koji poradi niza afera i odabira prvog imena na listi HDZ-a sasvim sigurno neće do 6. mandata, no veliko je pitanje može li ovakav HDZ sa nositeljem liste Karlom Resslerom i do 5-og. Rekao bih vrlo teško, a matematika kaže da su četiri (4) mandata za HDZ u ovom trenutku realnija od pet (5), a evo i zašto…

Nastojanje HDZ-a da na izbore izađe što manje birača bi im se lako moglo obiti o glavu jer takvim djelovanjem otvaraju prostor za neke druge liste koje uz relativno mali broj glasova mogu preko 5% a time i po mandat EU zastupnika. I doista, ako na izbore izađe ispod milijun birača, a sve nekako ide prema tome, broj lista koje bi mogle proći izborni prag i to upravo nezadovoljnim biračima samog HDZ-a bi mogao biti iznenađujući, a to znači da bi u prvom redu poremetilo planove HDZ-a koji je poradi D,hondta uvijek do sada dobro profitirao, no kako kažu, sve do jednom!!

Pođemo li tako od pretpostavke da izborni prag na milijun birača pređe osam (8) ili čak 9 lista HDZ bi mogao dobiti najviše tri (3) mandata, SDP dva (2) i još barem šest lista sa po jednim mandatom… onoj šestoj ili sedmoj listi možda bude nedostajalo tek koja desetina glasova….. (3, 3, 1, 1, 1, 1, 1, 1)

Prođe li izborni prag sedam lista stanje se popravlja za po jedan mandat HDZ-u i SDP-u tako da bi u tom slučaju HDZ vjerojatno dobio četiri (4) mandata, SDP tri (3), a pet lista sa po jedan mandat. (4, 3, 1, 1, 1, 1, 1)

Tek sa prolaskom šest (6) ili manje lista HDZ bi realno mogao računati i na onaj peti mandat, no i tada bi im taj peti bio upitan ako još barem jedna lista izuzev HDZ-a i SDP-a dobije preko 100 tisuća glasova. U tom bi slučaju ta lista uzela HDZ-u onaj peti mandat….. (5, 3, 1, 1, 1. 1… ili 4, 3, 2, 1, 1, 1)

U ovom trenutku realno je očekivati da mandate osvajaju ili su plus minus veoma malo negdje oko željenih 5%: HDZ, SDP, ŽZ, MOST, AMSTERDAMSKA, SUVERENISTI, KOLAKUŠIĆ, PETIR, NZH, BM 365, možda još i SDSS, a svi ostali, uz dužno poštovanje, mislim da nemaju nikakve šanse, čega je većina njih bila svjesna i prije početka kampanje. Ušli su, većina njih, u izbornu utrku samo radi svojih „pet minuta slave“……

Kako god okrenuli izgleda da se u jednoj stranci već sada „oštre noževi“ za dugu mračnu noć, onu 26.05.2019…. no tko zna, iznenađenja su uvijek moguća, možda se neki AS čuva u rukavu sve do kraja!? … no kako god bilo, za neke aktere ovi zbori su igra na SVE ILI NIŠTA!!!