Javna tribina: MIROVINA – KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI

Socijalna pravednost pojam je koji obuhvaća mnoga područja svakodnevnog života. Tribina s današnjom temom MIROVINA – kruh naš svagdašnji jedno je od područja koje se na žalost već dugi niz godina mogu svrstati pod problem socijalne ne/pravednosti, uvodno je naglsasila Anita Sedić, predsjednica GO HSU GČ Maksimir pozdravljajući kao domaćin javne tribine nazočne među kojima je uz predsjednike GO HSU i BUZ-a Davorku Vukadin Tabaković i Dražena Štiglića sa svojim kolegama iz više GČ sudjelovali i predsjednici HSU-a Silvano Hrelja i BUZ-a Milivoj Špika.  

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja osvrnuo se na predloženu kalkulaciju uvodno s pitanjem želimo li u kategoriju niskih mirovina trpati i sve one koji nisu uplaćivali u Fond ili će se problem njihovih niskih mirovina rješavati mjerama socijalne politike? U kategoriji spomenutih najnižih mirovina nalaze se u oko 60.000 umirovljenika za 3, 4 ili 5 godina staža koji primaju mirovinu u Hrvatskoj a istovremeno primaju mirovine iz inozemstva. Prosječna inozemna mirovina iznosi 300,00 eura. Tek 2015.g. HSU je uspostavito sustav razmjene podataka s inozemstvom kako bismo dobili podatke o umirovljenicima koji primaju inozemne mirovine te o njihovim visinama. 94.000 mirovina mi plaćamo u inozemstvo a čiji je prosjek 700,00 kn. Tu su također i poljoprivredne mirovine. Načini stjecanja istih i duljina isplate govori u prilog činjenici da su tu sami poljoprivrednici profitirali (korištenje mirovine npr. 30 godina u iznosima od oko 500,00 kn). VIŠE O TOME KAO I O ZAKLJUČCIMA NA OVOM LINKU.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika istaknuo je kao najbitniji stav ujedinjenje. Zašto imamo 16 ili 20 umirovljeničkih stranaka? Radimo zajedno jer je važno da u Saboru imamo 5-10 saborskih zastupnika na 1.200.000 umirovljenika. Ako to ne možemo ne treba nas žaliti. Riješen je problem Royalovaca, zašto jer baš taj jedan mandat tj jedan glas bio presudan? Zamislimo kada bi naša opcija imala 5, 6, 7 ruku? Možemo realno nešto promijeniti u okviru mogućeg. Danas se u okviru mogućeg ne radi ništa u korist umirovljenika. Zašto sada 2018.g. uvodimo 67 godina starosti a ne kako je planirano 2028.g. kad to nitko od nas ne traži? Uzor neka nam bude Slovenija imaju jednu umirovljeničku stranku i nema većinu problema koje mi imamo. (zanimljiv slajd na naslovnoj fotografiji govori više od tisuću riječi….)