Jesmo li svi iskreni kada pozivamo na suradnju???

BUZ dakako podržava sutrašnji prosvjed protiv mirovinske reforme koji je najavljen za 12:00 sati na Europskom trgu u Zagrebu, a na kojeg su pozvali sindikati, kao što bi podržali i podržavamo svaki prosvjed koji za cilj ima poboljšanje standarda svih građana RH, no ne možemo se oteti dojmu kako se na žalost puno toga događa na način koji nam se baš i ne sviđa. Nama se naime nikako ne sviđa ponašanje onih, a nije ih malo, kojima pozivi na prosvjede više služe za osobnu promociju no za ostvarenje cilja radi kojeg se prosvjedi organiziraju … Taj „vašar“ taština, čini se, puno više škodi no što doprinosi postizanju nekog cilja…. što je i glavni razloga da se na prosvjede odaziva sve manje i manje građana…. Povod ovog teksta je bila i jedan od bezbrojnih inicijativa i poziva BUZ-a na okupljanje svih zainteresiranih oko istih ili sličnih programa ili ciljeva… a u ovom slučaju je to bila reforma mirovinskog sustava koja je mogla (i trebala) okupiti umirovljeničke stranke i sindikate, no umjesto odgovora na poziv uslijedilo je već „standardno“ soliranje koje dakako ni približno ne može polučiti efekt koji mogu polučiti kada zajedničkim stavom nastupe svi zajedno …..

 

Dopis koji prilažemo je upućen strankama: HSU i SU, te slijedećim udrugama i sindikatima: SUH, MUH, SSSH, NSH, HURS, NS, NSZSSH, SSZSSH. Od svih kojima je dopis upućen 18.09.2018. jedino je NS (Nezavisni sindikat) dao nedvosmislenu potporu navedenoj suradnji….. Toliko dakle o iskrenosti, posebno nekih koje sada ne želimo navoditi u interesu možebitne daljnje suradnje, kada se govori o nužnoj programskoj suradnji za dobrobit građana….

 

Poštovani,

Obraćam vam se kao predsjednik BUZ-a i kao osoba veoma zainteresirana za sva socijalna pitanja, prvenstveno ona vezana uz radnička a time posljedično i umirovljenička prava.

Mislim da će te se svi složiti da borba za prava i status umirovljenika započinje prvim danom započetog radnog vijeka svake osobe, stoga smatram da je od velike važnosti da se svi čimbenici koji su na bilo koji način svojim aktivnostima vezani uz navedeno smatraju pozvanima na suradnju.

Na ovo obraćanje svima vama me potaknula još jedna u nizu reformi koja svojim sadržajem duboko zadire u prava radnika kao i samih umirovljenika. Mada se niz iznesenih prijedloga od stane ministra rada i mirovinskog sustava naziva mirovinskom reformom, ista duboko zadire i u prava radno aktivne populacije, stoga sam mišljenja da bi se svi akteri kojima su radnici i ili umirovljenici primarna populacija u smislu njihova javnog djelovanja kroz stanke, udruge, sindikate ili sl. trebali okupiti i pokušati zajedničkim naporima doći do prijedloga rješenja za koje svi zajedno smatramo da su korektni prema svima onima na koje se ista odnose, dakle kako na radnike tako i na sadašnje i buduće umirovljenike.

Vjerujem kako ste svi suglasni sa iznesenim prijedlogom kojem bi cilj trebao biti da zajedničkim snagama pokušamo doći do najboljih mogućih rješenja, i na takav način nastupimo prema Vladi RH, posebno jer razjedinjeni predstavljamo znatno manji „problem“ svim vladajućim strukturama koje se izmjenjuju, ali isto tako i sve redom ne rješavaju probleme svakim danom sve lošijeg standarda radnika i umirovljenika.

Ako ste suglasni sa navedenim prijedlogom molio bih vas za žurnu potvrdu i kontakt osobe koje bi u dogovoru sa ostalima krenuli u brzu realizaciju prvog okupljanja na kojem bi se odmah krenulo radno…. BUZ nema nikakav uvjet u svezi same organizacije radnog sastanka ili domaćinstva istog.

Sa osobitim poštovanjem.

U Zagrebu, 18.09.2018.

 

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof.