Kako je potres u Zgrebu razotkrio „ubojice“

Fotografije koje su objavljene nakon nedavnog potresa u Zagrebu su razotkrile mnogo toga što se očito već dugi niz godina događa u Hrvatskoj, između ostalog i to da su neke tvrtke odnosno njihovi vlasnici gradeći stanove za tržište bili spremni žrtvovati i živote svojih kupaca samo kako bi što više zaradili.

Činjenica da je centar grada Zagreba odnosno stara jezgra pretrpjela velika oštećenja izazvana potresom je nešto što se realno i moglo očekivati tako da u tom dijelu priče i nema nekih iznenađenja, no da se novogradnja gotovo raspadne je nešto što doista nitko ne očekuje. Sagraditi stambenu zgradu na način da se nije radilo po projektu odnosno da željezne armature gotovo i nema je nešto što doista zvuči nevjerojatno, posebno ako uzmemo u obzir da na svakom gradilištu postoje i oni koji stalno kontroliraju kvalitetu izvođenja građevinskih radova.

Ne samo da je izvođač radova u ovom slučaju ne pridržavajući se izvedbenog projekta teško prekršio Zakon o gradnji, to isto je očito uradio i onaj tko je po Zakonu radio nadzor. Uz navedene zasigurno bi se mogao prozvati i poneki djelatnik na samom gradilištu, posebno onaj koji je rukovodio izvođenjem radova, no ono što je svojstveno svima koje sam nabrojio je da su suučesnici u teškom kaznenom djelu koje bi se možda moglo i okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva ili ubojstvo u pokušaju. Ne može ovdje biti riječi i nemaru jer se očito radilo o namjeri stoga bi svi odgovorni trebali završiti na sudu i biti kažnjeni najtežom kaznom koja je predviđena za navedeno kazneno djelo...

Vidimo nakon potresa u Zagrebu da na žalost sličnih primjera nekvalitetne gradnje imamo i kod obiteljskih kuća koje su dobrim dijelom izgrađene u vlastitoj režiji, ali i bez ikakvog stručnog nadzora, koje su također pretrpjele velika oštećenja.  

Pitanje je samo dali odnosno koliko još ovakvih ili sličnih zgrada ima u Hrvatskoj koje za svoje stanare predstavljaju pravu smrtonosnu klopku.  Možda je vrijeme, možda bi takve gradnje trebalo otkriti prije no što se počnu brojati žrtve nekog novog potresa za kojeg se nikada ne zna kada bi mogao uslijediti....