Kako od prijatelja bez ikakvog razloga i potrebe stvoriti neprijatelje

Da je proteklih mjesec dana bilo pitati Gorana Grlića Radmana, našeg vrlog ministra vanjskih poslova ili premijera Plenkovića, Hrvatska bi zasigurno već dobrano bila direktno umiješana u ratni sukob koji se odvija u Ukrajini. Ako je suditi po njihovoj nevjerojatno nediplomatskoj, neki bi rekli i neinteligentnoj, oštroj retorici koju ovih dana koriste u javnom prostoru rabeći teške riječi poput ratni zločinac ili režim, onda bi se moglo zaključiti kako bi oni Hrvatsku možda i rado uvukli u pravi ratni sukob...

Neki naši „političari“ očito ne shvaćaju da se u ratnom sukobu koji se sada događa u Ukrajini pod svaku cijenu trebaju čuvati oštre retorike, posebno one koja na bilo koji način može doprinijeti daljnjoj eskalaciji, bilo ratnog sukoba ili pak narušavanju bilateralnih odnosa sa jednom od zaraćenih strana. Nema niti postoji apsolutno ni jedan relevantan ili opravdan razlog da do jučer jednu od dvije prijateljske zemlje pretvaramo u neprijateljsku zemlju prema kojoj radi stupidnih izjava nepromišljenih političara rušimo mostove koje smo kao narod i država gradili prethodna tri desetljeća.

I do sada je bilo ratova u svijetu pa i onih najkrvavijih u povijesti civilizacije, onih svjetskih nakon kojih su se usprkos svim žrtvama i razaranjima među zaraćenima ponovo gradili mostovi suradnje i povjerenja. Dakle jasno je da se svaki rat prije ili kasnije završi pa će tako i ovaj u Ukrajini, nadajmo se što prije, a nakon toga će se prekinuta suradnja sasvim sigurno nastaviti, pa i ona između sada zaraćenih ili na bilo koji način „umiješanih strana“, i to usprkos svemu što se tijekom ratnog sukoba događalo. Naši političari u ovakvim situacijama trebaju apelirati da zaraćene stane da što prije sjednu za stol i dogovore obustavu oružanog sukoba i neprijateljstva, te svoje aktivnosti usmjeriti na pomoći unesrećenima u okviru svojih mogućnosti. Prozivati pri tome ili etiketirati bilo koga autokratskim režimom ili ratnim zločincem mogu samo oni političari koji su debelo nedorasli situaciji i trenutku, dakle oni koji su neodgovorni, nesposobni, zapravo veoma opasni i za vlastitu zemlju koju predstavljaju.

Hrvatska je u okvirima EU sa brojem stanovnika, BDP-om, ili još jednostavnije i jasnije, gotovo bilo čime raspoloživim manja i od statističke greške unutar EU. Naprosto je nevjerojatno da se neki naši političari ponašaju kao da smo zemlja veličine i  važnosti jedne Njemačke ili Francuske, koje usprkos onom što znače i predstavljaju u EU ne izlijeću sa oštrom retorikom koja na bilo koji način može doprinijeti daljnjoj eskalaciji ratnog sukoba u Ukrajini već diplomatskim jezikom i aktivnostima pokušavaju sve kako bi se rat što prije zaustavio odnosno prenio na pregovarački stol.

Ako su neki naši političari možda zaključili da bi na  ratnom sukobu u Ukrajini mogli na neki način nadoknaditi propuštenu priliku za dokazivanje svog domoljublja i hrabrosti što su eskivirajući Domovinski rat propustili u 90-ima onda su oni zapravo velika opasnosti za sve nas, i ne samo nas u Hrvatskoj. Rat u Ukrajini će završiti, SAD i Rusija odnosno veliki će sasvim uredno nastaviti i dalje surađivati, a zemlje poput Hrvatske će dugo morati iznova graditi porušene mostove koje su rušili bez ikakve potrebe.

Da je pametan, odgovoran i mudar političar biti lako to bi onda bio svako……