KOVID-19 u funkciji liječenje kompleksa....

Sa svakom elementarnom nepogodom, ratom ili krizom poput ove sa COVID-19 na površinu isplivaju mnogi za koje još do jučer nismo ni znali da postoje. I dok su jedni u potpunosti predani razmišljanju i poduzimanju aktivnosti da bi u nevolji pomogli drugima tako se u pravilu pojave i oni koji su suprotnost svemu dobrom, humanom ili jednostavno ljudskom i razumnog.

Sjećamo se svi kako su neki revni državni službenici o kojima se dosta pisalo i govorili još do i do prije neki dan znali zatvoriti neki, pretežito ugostiteljski, objekt jer su u blagajni pronašli kunu ili dvije viška. Jasno je i njima da ta za tu razliku može biti „milijun“ logičkih objašnjenja no oni su se uvijek držali svoje mantre kako je to prekršaj koji je definiran Zakonom i da tu nema „mrdanja“ jer kao oni samo revno provode Zakone... hm, moš' mislit'..

Pojavom COVID-19 prije izvjesnog vremena Stožer je naložio da se između ostalog imaju zatvoriti i svi ugostiteljski objekti što je naravno odmah i provedeno, no istodobno se nije zabranilo da u funkciji ostanu njihove kuhinje budući je na snazi bila i preporuka Stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u kojoj stoji da naručitelj može pripremljenu hranu i piće osobno preuzeti na pragu ili u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta.

Kako to obično biva uvijek se pojavi i inspektor veći „Papa“ i od Pape koji je u ovom slučaju jednostavno zatvorio restoran „Tekka“ u Zagrebu na neodređeno vrijeme bez da je vlasniku dao bilo kakvo suvislo obrazloženje za svoje rješenje izuzev ono kako objekt za to što radi ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete, kojih po onome što nam je poznato nema, baš kao što ni ove situacije sa COVID-19 do sada nije bilo....

Ima li dakle razlike između onog inspektora koji je radi jedne kune zatvorio u srcu sezone ugostiteljski objekt i ovoga koji je zatvorio jedan restoran koji možda određeni broj obroka dnevno podijeli i gladnima, dočim npr. McDonald'sovi objekti i dalje uredno i bez ikakvih problema rade, i to po pričanju mnogih bolje no ikada. Pored takvih inspektora čovjek bi pomislio da sive ekonomije u Hrvatskoj nema ni u tragovima, no česte prozivke i optužbe da su upravo mnogi ti „revni“ inspektori pravi „slijepci“ kada im se prijavi da nešto „sumnjivo“ provjere daje sasvim drugačiju sliku od one koju nam o sebi uporno serviraju...  

Neki kao da se u ovim ne/prilikama trude uništiti što je više toga moguće, ili je to ipak, ...samo moj dojam!?