Ministri Tomislav Čorić i Tomo Medved ....Odvažno... protiv branitelja

Ne znam kako se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osjeća svjestan da je u slučaju izbora za ravnatelja JU NP Krka već nekoliko puta u režiji njegov kolege ministra Čorića došlo do flagrantnog kršenja Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i  članova njihovih obitelji, no što god bilo već je odavno sazrelo vrijeme da obojica daju ostavke ili naprosto budu smijenjeni zbog neprovođenja Zakona.  

Da podsjetimo one koji možda nisu upoznati sa slučajem i najkraće pojasnim o čemu se radi. Na natječaj za izbor novog ravnatelja JU NP Krka koji je raspisan koncem 2018. godine javilo se i dvoje kandidata koji su imali sve ražene uvjete, a jedan odnosno jedna kandidatkinja čak i više od traženog, te uz to i  priložen dokaz da se radi o nezaposlenoj braniteljici iz Domovinskog rata. Upravno vijeće je na kraju moralo izabrati jedno od dvoje koji su imali sve uvjete tražene u natječaju s time da je u ovom slučaju jedna od kandidatkinja priložila dokaz da se radi o nezaposlenom branitelju koji temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji što joj uz zadovoljavanje svih uvjeta iz raspisanog natječaj automatski daje prednost u odnosu na drugog.

Dakle navedena prednost prilikom zapošljavanja vrijedi isključivo ako oba kandidata ispunjavanju i sve druge formalne uvjete iz raspisanog natječaja, što se u ovom slučaju dogodilo, tako da Upravno vijeće nije imalo ništa drugo do li primijeniti Zakon, jer valjda je svima poznato i jasno da se o primjeni Zakona ne treba glasati već se isti jednostavno mora primijeniti, i nakon toga samo poslati resornom Ministarstvu na potvrdu..... U normalnoj državi bi se Zakon jednostavno proveo, no kako Hrvatska očito nije normalna država došlo je do toga da se konačna odluka o  izboru ravnatelja proslijedila resornom ministru Čoriću koji je usprkos činjenicama i pravu jedne kandidatkinje svjesno kršeći Zakon za ravnateljicu imenovao onu drugu.

Dakako da se kandidatkinja čija su prava narušena žalila tako da je na koncu sve došlo i do Upravnog suda koji je poštujući Zakon odluku ministra poništio, no da sve bude još gore ministar Čorić je i drugi puta svjesno prekršio navedeni Zakon i ponovo imenovao istu osobu tako da je cijeli slučaj opet završio na Upravnom sudu, koji će vjerojatno temeljem istih činjenica opet poništiti nezakonitu odluku ministra. U međuvremenu, a to je već druga godina,  nezakonito imenovana ravnateljica nesmetano radi...... već viđeno, zar ne??

Da sve bude potpuni cirkus i do kraja ruganje pravnoj državi od strane ministara koji bi Zakone trebali provoditi na zakazanom ročištu se ovaj puta od strane ministarstva kojeg vodi ministra Čorić zatražilo izuzeće suca odnosno sutkinje, što jest legitimno ali je isključivo radi kupovanja vremena, i dakako na štetu osobe kojoj su povrijeđena ljudska i braniteljska prava, inače braniteljice sa 500 dana borbenog sektora.  Žalosnije od činjenice da jedan ministar krši Zakon jest ponašanje onog drugog ministra, ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda kojem je naprosto bila dužnost da u ovom slučaju promptno reagira i zaštiti braniteljicu odnosno njena prava, no on se nije oglasio što je jasan znak njegove suglasnosti sa navedenim kršenjem Zakona odnosno prava onih koje bi on trebao zaštiti. Nije li to žalosno?

Sramota je to za Hrvatsku državu, Vladu posebno, da se bez posljedica tako flagrantno krši Zakon od strane samih ministara, a posebno začuđuje činjenica da sam premijer uopće nije reagirao na navedeno ponašanje svojih ministra što bi se moglo protumačiti da je i sam suglasan sa onim što navedeni dvojac radi.  Ako je uistinu tako, a po izostanku reakcije izgleda da jeste, onda uz navedeni dvojac i on sam treba otići što prije.....

Živo me zanima spada li ovakvo ponašanje ministra i premijera u onaj predstavljeni program  „Odvažno za Hrvatsku“.... ako je odgovor da pitam se za koju i kakvu to Hrvatsku??