Nov@tv o ugradnji dizala na Zelenom dolu

Kako prikazanom reportažom koja je objavljena na nov@tv naprosto nije moguće prenijeti sve što sugovornici kažu, posebno ne i „reklamirati“ neku (zaslužnu) političku stanku, ovim malim dodatkom pokušavamo još bolje pojasniti vrijednost samog projekta kao i trud svih koji su na bilo koji način involvirani u samu realizaciju….  I dakako još jednom hvala ekipi nov@tv na reportaži. 

 

Ivan Kresonja, predstavnik stanara i predsjednik BUZ GČ Gornji grad Medveščak - Zagreb:

Nakon gotovo deset godina uporne borbe nas stanara kao i upornosti  BUZ-a konačno smo na radost svih stanara Zelenog dola br. 2 uspjeli projekt ugradnje dizala i realizirati, i to usprkos mnogim potpuno bezrazložnim administrativnim zaprekama.  Ne možete ni zamisliti koliko ovo rješenje znači za osobe sa invaliditetom, trudnicama ili majkama sa malom djecom, a o starijim osobama da i ne govorimo. 

 

Ovaj smo projekt realizirali mi stanari podižući kredit, dakle bez pomoći sredstava iz EU fondova, no nadamo se da će resorno ministarstvo i ugradnju dizala ponovo vratiti u svoj program, a time i sufinanciranje od 85% kako bi se značajno olakšala ne samo ugradnja dizala u drugim zgradama, već i refinanciralo dijelom ili u cijelosti svima onima koji će u međuvremenu poput nas ne čekajući državu sami krenuti u rješavanje problema. 

 

Dažen Štiglić, Glavni tajnik BUZ i predsjednik BUZ GO Zagreb:

„BUZ je dakako spreman ponuditi svima zainteresiranim ovo Know how rješenje koje se može provesti i na svim drugim istim ili sličnim objektima u Gradu Zagrebu u kojem ima cca 7000 ulaza sa više od 300 000 stanara kao i u cijeloj Hrvatskoj u kojoj je ukupno  cca 16000 ulaza sa preko pola milijuna stanara… 

 

Radi svih zainteresiranih građana vrijedi napomenuti da uz sufinanciranje iz EU fondova (kada to bude moguće), podizanje kredita samih stanara, postoji i nekoliko drugih rješenja koje su naši stručnjaci iz BUZ-a razradili sa ciljem da stanari u ovakvim stambenim zgradama imaju što je manje moguće financijsko opterećenje pa do mogućnosti i da ih u konačnici ugradnja dizala ne košta ništa.  

 

Rješenja koja nudimo svima biti će uz suradnju sa gradonačelnikom Milanom Bandićem uskoro predstavljena za Grad Zagreb na javnoj tribini na koju ćemo pozvati i predstavnike stanara kao i sve zainteresirane koji namjeravaju pokrenuti projekt ugradnje dizala u svoj stambene zgrade.  Smatramo da je izlišno napominjati koliko se ovim projektom podiže kvaliteta života naših sugrađana, posebno onih skupina kojima je dizalo nasušna potreba.

 

Svojim dolaskom u tvoju zgradu,ovaj puta sa ugrađenim liftom,ostajem bez riječi. Razlog tome vidljiv je takoreći na svakom koraku. Stanari zgrade viših katova sa potpunim zadovoljstvom hvale dizalo koje će im u idućem razdoblju poprilično promijeniti/olakšati življenje u svakom pogledu, a posebice osobama sa invaliditetom i mladim majkama sa djecom i kolicima. Vrijednost ovoga projekta je ne samo što je na pomoć stanarima zgrade Zeleni dol 2. nego i puno šira jer sada kada postoji zaista "prototip/špranca" lifta u stvarnosti, naš vrijedni predsjednik BUZ-a GČ Medvešćak gornji grad,gosp. Kresonja Ivan dobiva mnoštvo poziva vezanih za realizaciju ovog projekta ne samo iz Zagreba nego iz cijele Hrvatske u gradovima gdje se nalaze takvi ili slični objekti.

 

Zahvaljujući gosp. Kresonji izmijenjena su 3 postojeća zakona koji sada u mnogome olakšavaju ugradnju dizala.
Uvjeren sam kada bi na razini države postojala dodjela kakve nagrade za ljude koji su zaista učinili ogroman korak u smislu olakšanja svakodnevnog življenja osoba sa invaliditetom - to si Ti zaslužio Ivane, čestitke još jednom .

https://web.facebook.com/DNEVNIK.hr/videos/10155559507045814/UzpfSTEwMDAwMzU5NzIxMDczNToxMzQyMzQ5NDE1ODk0OTUz/?notif_id=1528203568681001&notif_t=story_reshare