O problemima sa ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Gosti  emisija Studio 4 na HTV 22.01.2018. su bili Milivoj Špika predsjednik BUZ-a i Krešimir Kastelan vlasnik umirovljeničkih domova.

U emisiji koju je vodio novinar HTV-a Peter Vlahov bilo je riječi o problemima koji se pojavljuju nakon potpisivanja ugovora o doživotnom ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju koje starije osobe često potpisuju, bilo sa umirovljeničkim domovima ili pak sa članovima obitelji.

Sve je češći slučaj da se ugovorne obveze između potpisnika ne poštuju dijelom ili pak u cijelosti, dakako da u pravilu to ide na štetu starijih osoba koje se lišene svoje imovine odjednom nađu u bezizlaznoj situaciji jer su se predajom svoje imovine drugome našli u podređenom položaju.

Ipak, zaključak je da se izigravanje povjerenja ili pak Ugovora, bilo da se radi o doživotnom ili pak o dosmrtnom uzdržavanju,  veoma često (ili u najvećem broju slučajeva) događa unutar same obitelji starijih osoba koje zbog naivnosti ili pak velikog povjerenja u najbliže članove obitelji kojima daju svoju imovinu bivaju prevareni, pa najčešće zbog srama trpe ponižavajući položaj, a nerijetko završavaju gotovo i kao beskućnici…..   

Bilo je zanimljivo….