Održana još jedna tribina BUZ-a u GČ Podsused Vrapče

Pored mnoštva članova i simpatizera BUZ-a tribini je nazočio i popriličan broj onih koji se po prvi puta susreću sa strankom BUZ što je posebno oduševilo predsjednika BUZ-a gospodina Milivoj Špiku. Među prisutnima su se tako našli i gospođa Ljubica Kovačić predsjednica kluba umirovljenika i starijih osoba Vrapče, Ana Fekeža predsjednica matice umirovljenika Vrapče, Dragica Sokačić predsjednica matice umirovljenika Gajnice, Zdravko Birač dopredsjednik GČ Podsused Vrapče,  a među njima i nekoliko predsjednika i članova iz susjednih GČ, Robert Marijančić ped. GČ. Črnomerec, Ivan Kresonja GČ Gornji Grad, Dražen Štiglić Pred. GO Zagreb i gospođa Inga Marijančić.

Uvodnu riječ održala je domaćica tribine gospođa Ankica Štasni, predsjednica BUZ-a za GČ Podsused Vrapće pozdravivši na samom početku sve prisutne posebno naglasivši da svi nazočni u drugom dijelu tribine mogu potpuno slobodno postavljati svoja pitanja. Potom se skupu obratio i gospodin Zdravko Birač koji je na prethodnim izborima sa svojom neovisnom listom postigao odličan izborni rezultat a BUZ prepoznao kao opciju koja se istinski zalaže za ono što u javnosti propagira, a to je u prvom redu borba za bolji položaj umirovljenika, no isto tako i drugih skupina društva koji će jednog dana i sami doći u poziciju današnjih umirovljenika. 

Potom je riječ uzeo predsjednik BUZ-a Milivoj Špika koji se u svom polusatnom izlaganju dotakao mnogih stvari koji umirovljenike, no isto tako i mnogih problema koji muče građane ove četvrti.  Upitavši ih na početku kako se osjećaju nakon „ogromne“ povišice svojih mirovina od „čak“ 0,65% dao je do znanja prisutnima kako se BUZ ne slaže sa ovakvim načinom usklađivanja mirovina koje su na razini ruganja, a potom za nekoliko mjeseci stiže hladan tuš u obliku povećanja cijena energenata ili komunalnih usluga. Tomu je tako jer su sami umirovljenici na prethodnim izborima svojim glasovima ogromnom većinom nagradili upravo one političke opcije koje su u posljednjih 26 godina najviše doprinijele njihovu lošem standardu odnosno svemu ovome što se svih godina događa u Lijepoj našoj.

Postavljeno je i pitanje može li umjesto sadašnjih 4 kune koliko je karta za polusatnu vožnju javnom gradskim prijevozom biti besplatna i neograničena za umirovljenike, posebno one koji su cijeli svoj radni vijek izdvajali iz svojih plaća 18% prireza iz kojeg se sve to trebalo financirati. Trebaju li oni to plaćati još jednom ili se treba poraditi na pravednom rješenju da umirovljenici bez obzira na dohodovni cenzus imaju besplatni javni prijevoz.

BUZ je stava da svi umirovljenici između ostalog što je kazano na tribini svakako trebaju imati besplatno i neograničeno pravo na korištenje javnog gradskog prijevoza, kao što bi trebali imati mogućnost za korištenje više gradskih ili državnih prostora za dnevno druženje gdje bi uz napitke mogli i po popularnim cijenama dobiti obrok…..  i još puno toga što bi se moglo uraditi za umirovljenike, ali i sve druge skupine, samo treba dobra ideja i želja da se ako nešto napravi. Za primijetiti je da upravo takvih novih ideja ima, posebno kod ljudi sa bogatim radnim i životnim iskustvom ali isto tako i kod mladih, samo im treba dati dovoljno prostora da ih se predstavi javnosti, a to može samo ona vlast, pa i lokalna, koja nema kompleksa ili u međuvremenu nije postala sama sebi svrha.

Drugi dio tribine je ostavljen za pitanja nazočnih koja ni ovaj puta nisu izostala, a izdvajamo jedno koje se odnosilo na ulogu BUZ-a u priči oko ne/mogućnosti zajedničkog djelovanja umirovljeničkih stanaka, naime mnoštvo glasača mahom umirovljenička populacije na području GČ Podsused Vrapče koji su ujedno i članovi nekoliko umirovljeničkih udruga smatralo je stranku (BUZ) glavnim krivcem za raskol među umirovljeničkim strankama.

Dakako da su dobili jasan odgovor da je istina nešto sasvim drugo odnosno da je BUZ bio jedini istinski zagovaratelj okupljanja što je i danas bez obzira što su neki od onih koji se pozivaju na ujedinjenje i sami osnovali novu stranku, čak i nakon što su javno izrekli da dotadašnja suradnju sa BUZ-om jest bila i više no dobra…..

Bilo kako bilo BUZ je i nadalje otvoren za suradnju sa svima koji istinski žele dati svoj doprinos poboljšanju standarda ne samo umirovljenika već i svih drugih socijalnih skupina. Na tom putu svi dobronamjerni su uvijek dobrodošli, no oni koji nas misle uvjeriti da su orao a izgledaju poput vrapca jasno dajemo do znanja kako ih znamo razlikovati.