Otvoren „lov“ na glasove umirovljenika..... počela kampanja za predsjedničke izbore

Danas i službeno započinje predizborna kampanja za predsjedničke izbore koji će se održati 22.12.2019. godine za prvi krug, odnosno 05.01.2020. za drugi krug.

Kao što je svima poznato BUZ je prije 5 godina kao član ondašnje „Domoljubne koalicije“ podržao aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović dajući svoj puni doprinos ostvarenom rezultatu, a kako je na kraju pobjeda bila tijesna tako doslovno svaki od ondašnjih koalicijskih partnera HDZ-a može slobodno kazati da bez njihovih glasova te pobjede ne bi ni bilo. Ako je suditi po onome što vidimo danas, podršku joj daje tek jedna ili dvije stranke od svih onih koje su je podržale  prije pet godina što samo za sebe dovoljno govori.

Na žalost već kroz prvu godinu njenog predsjedničkog mandata, a sudeći po onome što ni/je uradila, smo zaključili da smo podržali osobu kojoj su umirovljenici očito bili samo još jedno od sredstava za postizanje cilja odnosno njenu izbornu pobjedu koja joj je omogućila pet godina na Pantovčaku. Predsjednica Kolindu Grabar Kitarović, vjerovali ili ne, se doslovno ni jednom nakon izbora nije javila nikome u BUZ-u, čak ni radi kurtoazne zahvale umirovljenicima - biračima radi njihova doprinosa njenoj izbornoj pobjedi, a znamo da su upravo umirovljenici oni koji će sasvim sigurno svojim glasovima odlučiti pobjednika i na ovim predsjedničkim izborima.

Jasno je dakle da aktualna predsjednica Kolindu Grabar Kitarović u sadašnjoj utrci za drugi predsjednički mandat ne može računati na podršku BUZ-a, naravno ni na moju osobnu. Ne možemo podržati nekoga tko se umirovljenika sjeti samo pred izbore a nakon izbora se ponaša kao da oni ne postoje. Upravo zato i jest iritantno sadašnje opetovano spominjanje i pozivanje umirovljenika da joj ponovo daju svoje povjerenje,jer kako kaže, njena je iskrena briga za njih velika!? Poučeni iskustvom kroz njen dosadašnji mandat moram kazati u ime BUZ-a, kao i osobno, da u tu iskrenu brigu za umirovljenike o kojoj sada priča više jednostavno ne vjerujemo, a ne vjerujemo jer je izigrala naše povjerenje, i nešto što se ne zaboravlja.

Za ove predsjedničke izbore smo se odlučili postaviti bitno drugačije, nikome naime do sada još nismo dali javnu (ni tajnu) potporu niti pozvali svoje birače da bilo kojem od kandidata daju svoj glas, ali im svakako namjeravamo olakšati donošenje odluke, ili barem to pokušati kako bi što manje bilo onih koji će svoj glas opet dati „pogrešnom“ kandidatu……

Namjera nam je pozvati sve predsjedničke kandidate da se očituju na niz pitanja koja će im se u ime BUZ-a dostaviti u svezi radnog zakonodavstva, mirovinskog sustava u prvom redu ali i nekih drugih pitanja koja smatramo zanimljivima. Pitanja koja će mo im uputiti nisu zato da bi oni rješavali neke od konkretnih problema jer to i nije u nadležnosti predsjednika, već da znamo na koga od njih se možemo osloniti odnosno dobiti podršku kada ujedinjeni sa HSU-om na čelu krenemo sa inicijativom ili zahtjevom za pokretanje jedne ozbiljne i sveobuhvatne reforme mirovinskog sustava, radnog zakonodavstva, ali i nekih drugih važnih pitanja koja svakodnevno muče mnoge naše sugrađane, posebno ona koja direktno utječu na standard……

Odgovori na pitanja od predsjedničkih kandidata koje dobijemo do 12:00 u četvrtak 19. prosinca će biti javno objavljena… Možda nekome tko se još nije odlučio dobiveni odgovori pomognu u donošenju odluke, a možda i da već donesenu promijeni… Umirovljenici kojih ima više od 1,2 milijuna su socijalna ali istovremeno i interesna skupina od iznimne važnosti za sve predsjedničke kandidate, posebno jer će upravo oni svojom brojnošću i redovito velikom izlaznošću odlučiti izbornog pobjednika i na predstojećim predsjedničkim izborima …. 

Biti će to zasigurno jedna dobra prilika da se umirovljenici čitajući i analizirajući njihove odgovore  pokušaju sami uvjeriti  u iskrenost svakog od kandidata… Izlazak na birališta i glasovanje nije samo građanska dužnost svakog birača već i preuzimanje odgovornosti za odluko o tome kome ovaj puta trebaju dati svoj glas odnosno povjerenje ….