Postaje li pojam reforma sinonim za pljačku??

Po ovoj logici ministra Pavića koji tvrdi da jednom dana (ili uzeta) prava nekome ostaju zauvijek bi valjda još trebali vrijedili i neki na zločinu utemeljenih Zakona poput rasnog i tome sličnih… a o utemeljenosti svojih odnosno HDZ-ovih prijedloga u svezi mirovinske reforme bi se i te kako trebalo i hoće raspravljati…  Može on sada predlagati, možda i sprovesti, što god hoće, ali to sigurno neće trajati dok god on ili netko drugi to i tako hoće….. To što predlaže naprosto ne valja.

Ovo što ministar iznosi je prije samo još jedan u nizu pokušaja zaglupljivanja  građana koje očito treba uvjeriti kako je njihova mirovina stvar nečije dobre volje a ne produkt onoga za što su kroz cijeli svoj radni vijek izdvajali…..

Država umjesto da se bavi izračunom kolika to mirovina može biti najmanja, dakle ona sa kojom se može preživjeti, s time da razliku od onoga što pojedinac uplati u mirovinske fondove do one isplaćene u tom slučaju namiri iz socijalnog fonda - proračuna, kao i da svi drugi imaju mirovinu sukladno svojim uplatama u mirovinske fondove, sve to svodi na prozirne  igre oko II mirovinskog stupa i raznih kombinacija oko prava na onih famoznih 27% dodatka i istovremenom traženju načina za što veće penaliziranje, što sa stvarnošću u kontekstu nužno potrebnih promjena kroz mirovinsku reformu nema blage veze…  

Osnovno pitanje je koliko uopće pojedinac dobije kroz svoju mirovinu od onoga što kroz radni vijek uplati za tu svrhu u mirovinske fondove, a odgovor koji oni nikako ne žele ćuti je da to u slučaju punog radnog vijeka i 65 godina starosti iznosi (samo) od četvrtine do najviše trećine od onoga što je pojedinac uplatio…. dakle od ovog pitanja treba početi svaka ozbiljna rasprava, dakle i ona o načinu odnosno efikasnosti funkcioniranja II mirovinskog stupa…. a onda treba slijediti nožno razdvajanje svih mirovina po zakonskoj osnovi umirovljenja, pa onda napraviti ponovo novi izračuni za sve….

.....i odjednom gle čuda, …. ima i novaca i reda u mirovinskom sustavu…..