Predsjednik BUZ Gornji grad Ivan kresonja: Borba nije bila uzaludna, očekujemo dizalo do kraja godine

Nekoliko smo puta pisali o gospodinu Ivanu Kresonji iz Zelenog dola 2, koji se gotovo cijelo desetljeće bori s gradskom birokracijom radi izgradnje panoramskog dizala uz svoju zgradu. Poslao je 206 dopisa nadležnim gradskim institucijama, a njegove vitrine postale su pravi zelenodolski arhiv raznih praznih obećanja.

U njegovoj zgradi sa šest katova živi osam invalida, od toga četiri stopostotna, puno starijih koji se otežano kreću ili imaju druge teške dijagnoze. Mnogi od njih godinama nisu izišli van. Postali su zatočenici svojih stanova, a razlog je samo jedan – GUP nije definirao ovakvu intervenciju u prostoru.

No ipak se nešto pomaknulo. U srpnju je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju koji je s člankom 3. dao tračak nade ovim ljudima.

Još veću nadu, pravu svjetlost na kraju tunela, iznjedrio je čl. 56, stavak 24. koji glasi: Prigodom rekonstrukcije postojećih građevina u svrhu dogradnje lifta moguće je odstupanje od propisanih parametara, a donesen je novim izmjenama i dopunama GUP-a.

Vidno sretan, Ivan Kresonja je rekao:

– Borba nije bila uzaludna! Nema više urbanističkih zabrana i mi već radimo na pripremama za realizaciju projekta. Gotov je geodetski elaborat, idejno i glavno rješenje i  troškovnik. Planiramo uzeti zajam preko našeg upravitelja GSKG, na teret pričuve, a računamo i na pomoć Grada. Jedva čekamo da pozovemo gradonačelnika da otvori radove, a liftu se nadamo do kraja ove godine – kaže Kresonja na kraju.