Prenosimo tekst iz Veèenjeg lista od 15.10.2009.

Matica protiv rasipanja glasova treæe dobi
Umirovljenici svih stranaka ujedinjuju se
Najveæa od sedam stranaka, parlamentarni HSU, podržava ideju ujedinjenja, ali ne pod svaku cijenu i pod svakim uvjetom, kaže B. Valentiæ.
Autor: Nikola Sever Šeni

Neslavni rekord živi u Hrvatskoj: sedam umirovljenièkih stranaka, a samo Hrvatska stranka umirovljenika ima zastupnika u Saboru. Slovenci, pak, imaju jednu stranku i sedam zastupnika.

Da se glasovi na prošlim izborima nisu rasipali u minorne nazovistranke, umirovljenike bi zastupala èetiri zastupnika umjesto samo jednoga. I sve bi bilo lakše nego što je danas kad je Silvano Hrelja, zbog haraèa i usklaðivanja mirovina, umirovljenike izveo iz vladajuæe koalicije.
Razjedinjeni penziæi uskoro bi se opet mogli ujediniti. Zapoèeli su razgovori sedam stranaka o ujedinjenju, a u organizaciji Matice umirovljenika Hrvatske, uskoro bi svi šefovi stranaka trebali sjesti za isti stol.

– Ideja je izvorno naša, meðutim, ne zagovaramo ujedinjenje pod svaku cijenu, po uvjetima koji odgovaraju samo nekima. Osim toga, jedna od stranaka koje bi se ujedinile sustavno na svojim web-stranicama blate saborskog zastupnika i predsjednika HSU-a Silvana Hrelju.

Da bismo uopæe govorili o ujedinjenju, prvo trebaju prestati takvi napadi – komentirala je Branka Valentiæ, glasnogovornica HSU-a, jedine umirovljenièke parlamentarne stranke. Ujedinjenje stranaka, meðutim, moglo bi završiti i kao interesna asocijacija umirovljenika. Tako, predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujiæ tvrdi da ga foteljaštvo ne zanima, a istovremeno govori kako bi se ujedinjenje trebalo temeljiti na podjeli izbornih jedinica, odnosno – fotelja.

Grujiæ je svjestan da do ujedinjenja ne može doæi preko noæi te da je šest stranaka više-manje usuglasilo stavove, a da se èeka još vrlo neizvjestan odgovor HSU-a. Što se tièe motiva za ujedinjenje Matice umirovljenika, odnosno njihova šefa Josipa Vinceka, dobri poznavatelji prilika kažu da je Vincek blizak HSS-u, odnosno njihovu šefu Josipu Frišèiæu i da bi sve mogao raditi za njihov raèun.