Priopćenje - Jeli ne/zakonit način pro/davanje osobnih podataka i dugova građana?

Jeli ne/zakonit način pro/davanje osobnih podataka i dugova građana?

Javno pitamo odgovorne da nam odgovore na pitanje jesu li ova događanja u HPB-u vezana uz prodaju potraživanja i zatvaranje računa hrvatskih građana tek puka slučajnost nesposobne uprave ili pak igra koja ima za cilj eliminirati svaki pokušaj da se na životu održi banka u vlasništvu „države“.   

Blokirani građani već godinama trpe omalovažavanje od strane raznih institucija, bilo od pružatelja raznih usluga pa sve do onih koji otkupljuju njihova dugovanja. U Hrvatskoj postoje tvrtke koje se bave otkupom dugova, a kada kažemo otkupom dugova onda doslovno mislimo na maltretiranje blokiranih građana od strane tih istih tvrtki. Maltretiranja na način da se ljude zove po nekoliko puta na dan, da se zove susjede, čak i da se određenim ljudima pojavljuju na vratima, čim se čini kazneno djelo nametljivog ponašanja čl. 140 st. 1.

Ova događanja nisu iz nekog horor filma već ružna istina koja se u Hrvatskoj očito prešućuje. Postavljamo se pitanje, ako su potraživanja prodana nekoj trećoj strani, kako je moguće da se prodaju i osobni podaci osobe budući to spada pod Zakon o zaštiti osobnih podataka čl.6.

Odgovor kako je to dopušteno temeljem Ugovora o cesiji (Cesija (ustup tražbina) propisana je Zakonom o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05 i 41/08)), no ne daje odgovor na pitanje kako to bilo kakav ugovor može biti valjan ako se njime krši Zakon, u ovom slučaju Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Da bi apsurd u cijeloj priči bude još veći banka, u ovom slučaju HPB, koja je prodala dug svog vjerovnika istomu ne želi izdati dokument da više nije njen dužnik, a to u stvarnosti znači da je dužnik umjesto jednom vjerovniku dužan dvama, dakle i banci i tvrtci koja je otkupila njegovo dugovanje. Pitamo, što Zakon kaže u ovom slučaju?

Ne želimo ovime nikoga prozvati ali želimo dobiti odgovore na postavljena pitanja. Očekujemo od vlade RH i nadležnih ministara da se o navedenim pitanjima očituju jer BUZ neće mirno stajati i gledati kako se na ovako bešćutan način uništavaju građani.

Borba za Hrvatsku državu nije bila borba za povlaštene pojedince ili interesne skupine koji će na građanima stjecati ogromnu financijsku korist, borba za Hrvatsku bila je borba za slobodu, no nikakve slobode nema bez vladavine prava i ekonomske slobode za svakog građanina.

Ovim priopćenjem ne želimo dolijevati ulje na vatru rastućeg nezadovoljstva građana, no poručujemo mjerodavnima da je naše strpljenje pri kraju, a ideja da se građane pozove da izađu na ulice i trgove svakim danom sve izraženija.