Špika za Dnevno: ‘Vladi dajem 2, a predsjednica je pod HDZ-ovim utjecajem’

Autor: I. Međugorac

 

Predsjednik Bloka “Umirovljenici zajedno” Milivoj Špika u intervjuu za Dnevno.hr progovorio je o mirovinskoj reformi, društveno-političkim zbivanjima, ali i planovima svoje stranke.

Možete li nam ukratko reći gdje je danas BUZ i što planirate za EU izbore koji su pred nama?

BUZ nakon koalicije sa HDZ-om upravo dovršava fazu „restetiranja“  čime se vraćamo na naše početne postavke  kada smo djelovali i rasli bez suradnje sa velikim strankama stoga 2018. započinjemo sa realizacijom jednog ciklusa političkog djelovanja koji bi trebao polučiti novim uzletom BUZ –a na svim razinama. Prvi test uspješnosti našeg djelovanja ćemo imati već početkom slijedeće godine nakon sudjelovanja na EU izborima. Dakle BUZ svakako izlazi na izbore za EU parlament, no još je ipak do njih relativno daleko i u ovom trenutku je prerano za otkrivanje više detalja.

 

U kakvim ste odnosima s premijerom Plenkovićem i kojom ocjenom biste kao profesor ocijenili njegovu Vladu, zašto?

Odnosi sa premijerom Plenkovićem su na razini kurtoazije što je bilo i za očekivati nakon što je HDZ iz nekih svojih razloga neposredno pred prijevremene parlamentarne izbore 2016. odlučio raskinuti suradnju. Dakle kurtoazne SMS prigodne čestitke, i to je to. Što se pak tiče ocjene rada vlade, dajem joj nategnutu dvojku (-2), a za to je doista mnogo razloga.   Vlada odnosno parlamentarna većina je donijela Lex Agrokor što smatram velikom greškom koja će nas sve skupo stajati, a da je u toj priči puno toga u najmanju ruku čudno ili krajnje sumnjivo nije teško zaključiti iz ovog što je već do sada izašlo u javnost.  Vlada također  nije ništa uradila na izmjeni ili odnošenju novog Ovršnog Zakona kojim bi zaštitila preko 320 000 blokiranih građana koji sa članovima obitelji čine gotovo četvrtinu populacije čime su se doveli u poziciju da im ta bačva političkog baruta svakog trenutka može eksplodirati ravno u lice. Vlada nije ništa uradila da bi spriječila ili barem usporila masovno iseljavanje mladih čime je u demografskom smislu nastala veća i nepopravljiva šteta no ikada ranije u povijesti hrvatskog naroda.  Hrvatska ovakvom politikom praktično nestaje stoga ako se ne radi o namjeri predstavlja nevjerojatnu nesposobnost i neodgovornost onih kojima je posao bio da ne dozvoli egzodus ovako kataklizmičkih razmjera. I da ne duljim jer bi se moglo mnogo toga navesti možemo kazati kako ova Vlada RH, kao ni one prošle, nema nikakvu viziju Hrvatske kako bi ona trebala izgledati za 10, 20 ili 50 godina, a koja bi kao tako dogovorena konsenzusom velike veće političkih faktora bila osnovna vodilja svim budućim vladama. Hrvatska na žalost iz nekih razloga tapka u mjestu već više od dva desetljeća sa sve izraženijom tendencijom povratka u prošlost, a svi i te kako dobro znamo da povratak u prošlost nema niti je ikada imalo budućnost…

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE NA OVOM LINKU PORTALA DNEVNO.HR