SPLIT: Po 1.000 kuna božiænice umirovljenicima

Prenosimo sa Dnevnik.hr
(Sofija Preljvukiæ)

Gradonaèelnik Željko Kerum obeæao je po tisuæu kuna božiænice onima èije su mirovine manje od dvije tisuæe kuna te onima koji primaju socijalnu pomoæ. Nešto manje, 600 kuna, dat æe, kaže, onima koji imaju mirovinu od dvije do tri tisuæe kuna. Èeka se odluka Gradskog vijeæa u èetvrtak. Oporba i oni koji ga ne podržavaju istièu kako Kerum izigrava Djeda Božiænjaka novcem splitskih poreznih obveznika te tako sebi kupuje podršku biraèa i javnosti.

Kerum istièe da zbog 30 milijuna kuna koliko æe potrošiti na božiænice neæe patiti gradski projekti. Sigurno je da brojni siromašni umirovljenici novac neæe odbiti. 'Umirovljenika je puno i osigurat æemo oko 30 milijuna kuna za njihove božiænice, što je oko 1.000 kuna po svakom umirovljeniku', istaknuo je Kerum.

Oporba ga proziva zbog politièke trgovine

Naravno, svi se slažemo da treba pomoæi starijoj populaciji, no mnogi smatraju da se negdje moralo otkinuti da bi se ovoliko dalo umirovljenicima. Splitskih umirovljenika je oko 30 tisuæa i iz proraèuna treba ukupno oko 30 milijuna kuna božiænice. E sad, jedni spominju da æe patiti gradski projekti da dakle zbog božiænice neæe biti novca za neke ceste, parkove i slièno. Kerum to demantira, kaže do sada je novac curio iz grada na sumnjiv naèin i zato nije bilo za božiænice.

Oporba istièe da je Kerumova darežljivost rezultat politièke trgovine. Kažu, Kerum je veæ na sve naèine potkupio Hrvatsku stranku umirovljenika i njihove predstavnike u gradu koji æe sada dizati ruku za sve graðevinske i druge projekte koji su Kerumu privatno važni.Sada, kažu, kupuje javnost. Masnim božiænicama, kažu, veæ kupuje i brojno biraèko tijelo za novi mandat te naklonost javnosti. Isto misli i mladi oporbenjak iz HNS-a te istièe da Kerum daruje šakom i kapom umirovljenike i socijalu, a ne ulaže u gospodarstvo i radna mjesta.

Za neke spasitelj, za druge rasipnik gradskog novca

Kerum opet tvrdi, samo je zatvorio špinu i novac koji se do sada potkradao iz proraèuna usmjerio prema umirovljenicima. 'U krivom smjeru su išli, u neke privatne džepove, a više toga nema', istaknuo je Kerum. Samo, kako da baš nijedan gradonaèelnik u Hrvatskoj nema toliko novca u gradskom proraèunu za božiænice umirovljenika? O tome æe se raspravljati prekosutra na sjednici gradskog vijeæa. Tada æe se i glasati za ili protiv ovog prijedloga o božiænicama.

Treba se i to upitati, jer zna se da je u svim mandatima bilo sumnjivog zamraèivanja novca iz gradskog proraèuna.Kerum kako èujemo istièe da je tome stao na kraj i da æe drugaèije raditi pa æemo vidjeti. Za sada, neki ga smatraju spasiteljem a drugi istièu eto da kupuje i impresionira biraèe gradskim novcem. Svakako, teško da bi se itko usudio reæi nešto protiv božiænica za siromašne umirovljenike. Ako ne ništa, treba èestitati Kerumovom marketingu.