Svima starijima upućujemo čestitke povodom  Međunarodnog dana starijih osoba

Na današnji dan po nekom lošem klišeju političari će zboriti o problemima starije populacije i dakako nuditi pregršt rješenja, koje opet po starom običaju, od čega dakako i opet u pravilu, ništa neće biti. Surova je to stvarnost, no takva je kakva je, i sa njome se moramo i pomirit i nositi se….

Danas je dan kada se najviše priča o lošem materijalnom položaju starijih osoba, u pravilu umirovljenika, potrebi izgradnje novih domova, potrebi izgradnje ili uređenja dnevnih boravaka za starije,  kao i potrebi za one u najtežem životnom trenutku odnosno potrebi za hospicij jer ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb gotovo i da nemamo.

Ne sviđa mi se kod velikog dijela populacije da prva asocijacija na starije osobe jest Dom za umirovljenike. zašto??

Kronološki gledajući u svom životnom vijeku ljudi su najranjiviji u prvim godinama nakon rođenja i u godinama kad se životu bliži kraj, i upravo tada su im njegovi najbližu i najpotrebniji…. Priče kako su mladi iz razno raznih razloga zauzeti nekim drugim obvezama pa ne mogu brinuti o starijim članovima obitelji naprosto ne drži vodu jer bi to isto značilo kao da roditelj malo dijete napusti, prepusti ili što god  jer eto ima nekih drugih obaveza pa za dijete nema vremena….  

Prava istina je da način života ljude sve više pretvara u bezdušne likove kojih je sve manje briga za ikoga oko sebe izuzev za one koji im mogu biti od neke koristi. Jasno je da starija osoba, k tome ako je i bolesna, jest velika obveza, no ništa nije nerješivo ako se to želi i ako se prema toj osobi osjeća ono što bi se trebalo osjećati prema svakome bližnjem… ali da, svi žele komoditet, svi bi u grad, svi bi samo da im je lijepo…. i to je ok, ali što će mo sa roditeljima, onima koji su nas donijeli na svijet i onima koji su godinama bdjeli nad nama kada smo bili mali i bespomoćni, i koji su nam nerijetko nešto iza sebe materijalnog i ostavili???

…..a Dom za umirovljenike, da, zašto ne??? ali ne kao odraz nebrige bližnjih ili „kazna“ već prije svega stvar odabira i želje svakog pojedinca….. što  na koncu ovisi i o mogućnostima…..