Tko je i zašto protiv rada saborskog istražnog povjerenstva?

ZAKON O ISTRAŽNIM POVJERENSTVIMA


("Narodne Novine", broj 24/96) 


Članak 4.

„Istražno povjerenstvo se ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče.

Ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom.

Ne može se osnovati novo istražno povjerenstvo, prije isteka roka od šest mjeseci, nego što je ranije osnovano povjerenstvo za ista pitanja završilo s radom.“

 

 

Nakon početka medijsko - pravosudne predstave oko Agrokora neki su, očito veliki poznavatelji prava, već zaključili kako saborsko istražno povjerenstvo treba prekinuti svoj rad, mada sa radom još nije ni započelo…..

Kako znamo da je DORH samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela poduzimanjem pravnih radnji radi zaštite imovine RH, a da se sudbeni postupak vodi pred sudom (dakle ne pred DORH-om) tek nakon pravomoćne optužnice, naprosto nije jasno  koji bi to bio razlog za obustavu rada saborskog istražnog povjerenstva…. Izuzev mogućeg straha ???…..

 

 Tko se to plaši ovih pitanja i odgovora???

 

1.       U čije ime je ministar Marić bio na razgovoru sa Todorićem?

2.       Postoje li e-mail i ili  SMS poruke u kojima se prijeti  bilo kome iz Agrokora?

3.       Koje je objašnjenje razgovora gospodina Ramljaka sa predstavnicima strvinarskog fonda odnosno na temelju čega su ga oni označili kao osobu koja raspolaže sa određenim saznanjima njihova interesa?

4.       Koji je razlog da predsjednik vlade prvo sve prethodno demantira, a kada su se odali i sami vinovnici sve to relativizira u smislu kako oni ako su i razgovarali nisu donosili nikakve odluke?

5.       Ako je strvinarski fond kupio Agrokorove obveze tek nakon razgovora sa gospodinom Ramljakom, potrebno je utvrditi  moguću vezu kupnje dugova Agrokora i Rool up kredita čime je omogućena  enormnu zarada samom fondu….  Očito na nečiju štetu!?

6.       Da li je nakon izglasavanja Lex Agrokor bilo kontakata i sa kime između članova vlade sa članovima vlasnika ili uprave iz koncerna Agrokor?  

7.       Koliko i čija je sve odgovornost za niz propusta držanih institucija tijekom prethodnog perioda poslovanja Agrokora….

8.       Što je točno bio posao sadašnjeg ministra Marića u Agrokoru?

9.       Koje su dodirne točke ministrice Dalić sa Agrokorom sada kao i dok je bila ministrica financija?

10.   Zašto se umjesto novca strvinarskog fonda nisu npr. koristila sredstva mirovinskih fondova koji su isto tako mogli enormno zaraditi i time uštedjeti – zaraditi milijarde državi???  Itd, itd, itd….