Tribina: I umirovljenici su među blokiranima

GO BUZ na čelui sa predsjednikom Draženom Štiglićem u suradnji sa GO HSU odnosno predsjednicom Davorkom Vukadin - Samardžić, GO SU odnosno predsjednikom Želimirom Langom i Udrugom blokirani koju je predstavljao i večerašnji predavač dr.sc. Sarajko Baksa, održali su u prostorijama GO BUZ Zagreb na adresi Hebrangova 5 u Zagrebu zajedničku tribinu na temu „BLOKIRANI“ sa naglaskom na blokirane umirovljenike od kojih je i među blokiranima jako veli broj.

Predavanje na temu problematike blokiranih sa posebnim naglaskom na blokirane umirovljenike je na veoma zanimljiv način prezentacijom u PowerPontu-u nazočnima pojasnio dr.sc. Sarajko Baksa, koji je i sam član Udruge blokiranih. U svom izlaganju naveo je cijeli niz paradoksalnih izmjena Ovršnog Zakona u prethodnih desetak godina koje su uvijek išle na štetu dužnika dovodeći ih u dužničko ropstvo iz kojeg se mnogi, ostane li ovako stanje, nikada neće izvući. Da sve bude još gore navedenim odnosno važećim odredbama Zakona dug se prenosi i na nasljednike dužnika čak i u slučaju da taj podatak uopće nije poznat članovima obitelji koji jesu zakonski nasljednici dužnika dovodeći tako i njih u tešku situaciju.

Nakon izlaganja dr.sc. Sarajka Bakse nazočni su imali priliku postaviti cijeli niz konkretnih pitanja, a ono što je najvažnije pitanje jest što i kako uraditi da se problem blokiranih građana konačno počne rješavati. Očito je da oni su se debelo koristili važećim Ovršnim Zakonom nisu oni koji su spremni taj problem i uistinu riješiti stoga se sve više nameće kao nužnost udruživanja u građanskim i političkim aktivnostima prvenstveno onih koji su sveukupnom socijalnom situacijom najviše pogođeni.

Blokiranih građana, nezaposlenih i umirovljenika je u Hrvatskoj preko 1,5 milijun od čega gotovo cijeli jedan milijun, što je uz članove obitelji gotovo polovina stanovništva Hrvatske, onih koji u ovom trenutku ljudi živi ili još bolje kazati veoma teško preživljava, a mnogi od njih su doslovno u bijedi i siromaštvu……

Na kraju tribine se nekako nametnuo jedinstven zaključak kako uz politike cijelog niza vlada, uključujući i aktualnu, rješenja neće biti dok svi sami ugroženi ne počnu sa poduzimanjem aktivnosti kojima bi ili natjerali aktualnu vladu na radikalne promjene Ovršnog Zakona ili se pak političkim angažmanom kroz udruživanje sami doveli u situaciju da postanu politički faktor kojeg bi se uvažavalo prilikom kreiranja zakonskih prijedloga, uključujući dakako i Ovršnog Zakona.

Večeras su se na jednom mjestu našlo nekoliko umirovljeničkih stranaka i blokirani, a „sutra“ će nadamo se na raspravi o istoj problematici svoje mjesto naći i drugi koji smatraju da svojim radom mogu dati doprinos u rješavanju nikada lošije socijalne slike Hrvatske.

Siromašni, blokirani, nezaposleni…. dakle svi oni koji jedva preživljavaju su ogromna snaga koja zajedničkim naporom kroz udruženo djelovanje mogu savladati svaku prepreku… nemojmo čekati da naše probleme riješi netko drugi, jer taj drugi naprosto NE POSTOJI…