Udruženi Sindikati mogu ono što razjedinjeni umirovljenici ne mogu

Sa velikim divljenjem i poštovanjem, ali u isto vrijeme sa tugom i zavišću, pratim ovih dana veliku borbu ujedinjenih sindikata javnih i državnih službi kako se složno i žestoko bore za povećanje plaće onih koje zastupaju u pregovorima sa Vladom.

Umirovljenika kojih je nekoliko puta više od svih zaposlenika u javnim i državnim službama zajedno i dalje dobivaju samo mrvice u vidu par postotaka godišnjeg povećanja mirovina što je uistinu sramotno malo. Na žalost to je samo tužna realnost odnosno očekivani produkt nejedinstva koje vlada ili je vladalo unutar umirovljeničkih stranaka i udruga.

Kako su prije nešto više od dva mjeseca tri umirovljeničke stranke odnosno SU, BUZ i DSU krenule sa udruživanjem na političkoj razini pod nazivom UMIROVLJENICI ZAJEDNO, a što su na programskoj razini podržale i najveće umirovljeničke udruge  SUH, MUH, potom i SUZA te dobili podršku inicijativi od strane UUHEP-a i još  niza umirovljeničkih udruga, uputili smo poziv na suradnju i jedinoj umirovljeničkoj parlamentarnoj stranci HSU-u koja bi se ovih dana trebala i službeno očitovati. Neslužben izvori iz samog HSU-a govore da su na stranačkim tijelima donijeli odluku da se na poziv za suradnju odgovori pozitivno.  

Prihvati li HSU suradnju, a sve upućuje na to da hoće čemu se svi iskreno i unaprijed radujemo, i tako postane dio udruženih umirovljeničkih stranaka uz već javno iskazanu podršku umirovljeničkih udruga, onda već sada možemo kazati da Hrvatska uskoro dobiva moguće je i drugu opciju po rejtingu, a umirovljenici strahovito jaku pregovaračku poziciju  koja konačno omogućava da se mogu sjesti za stol sa Vladom i ponašati se kao potpuno ravnopravni partner… baš kao što su to ovih dana sa udruženim djelovanjem postigli sindikati javnih i državnih službi.

Jasno je dakle i pticama na grani da je udruživanje i zajedništvo jedino rješenje koje dovodi do pozitivnih pomaka stoga sam uvjeren da su toga duboko svjesni i kolege iz HSU od kojih sa velikim nestrpljenjem očekujemo i službeni odgovor na upućeni im poziv za suradnju.