Velika radost na Zelenom dolu 2

Danas je u nazočnosti brojnih stanara i gostiju predvođenih predstavnikom stanara zgrade na adresi Zeleni dol br. 2 gospodinom Ivanom Kresonjom i službeno pušteno u rad dizalo kojeg su stanari, posebno trudnice, starije osobe i osobe sa invaliditetom već desetljećima čekali.


Dizalo je u društvu sa predsjednikom BUZ-a Milivojem Špikom, predsjednicima gradskih organizacija BUZ-a i HSU-a, te brojnim stanarima i gostima u rad pustila izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom gospoda Romana Galić. Pročelnici su se u činu svečanog presijecanja vrpce pridružili sami stanari koji su i podnijeli najveći teret u realizaciji ovog projekta ugradnje dizala u stambene zgrade sa 4+ etaža, a koji kao ogledni primjer može poslužiti u cijeloj Hrvatskoj budući je cca 16 000 ulaza u sličnim zgradama koje imaju potpuno isti problemom, a od toga je samo u Zagrebu oko 7000 ulaza u kojima živi više od 300 tisuća ljudi.

 


Na samom početku skromne svečanosti sve nazočne je pozdravio predstavnik stanara gospodin Ivan Kresonja koji je ujedno i predsjednik za GČ BUZ Gornji grad… iz njegova izlaganja izdvajamo:

 


Ovo je za nas suvlasnike posebice invalidne osobe radostan događaj. Sastali smo se da svečano pustimo u pogon dizalo . Moram istaknuti da je jedino naša zgrada prva nakon 23.10. 2017. kada je Ministarstvo graditeljstva donijelo Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, te ustrajnog i mukotrpnog nastojanja, uspjela ishoditi pravo na dogradnju dizala radi pristupačnosti osoba s invaliditetom , starijim nemoćnim osobama i mladim majkama s djecom.


Obratili smo se se svim državnim institucijama od EU, Sabora, Vlade, nadležnim ministarstvima, gradskom uredu, Gradonačelniku javnoj Pravobraniteljici za invalidne osobe i drugima, te od svih dobili potporu na ovom našem humanom projektu i načinu ostvarivanja tih zadataka i otklanjanja svih smetnji na tom planu za slabo pokretne i nepokretne, te bolesne osobe, invalidne osobe i drugih potrebitih radi pristupačnosti koja im život znači, a moramo biti svjesni da u 21 stoljeću imamo svi pravo na dostojanstvenu starost, jednakost i poštivanje određenih ljudskih prava.


Zatim preporuku vijeća Europe i UN-a od 1992 god a potpisnica je i RH. Hrvatska je 2007 god. potpisala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom koja regulira razumnu prilagodbu. To je razumna prilagodba da svi na jednak način možemo ući u zgradu i popeti se na kat koji želimo, a to sve na nedvojben način navodi kako je izostanak zaštite prava građana s invaliditetom i unapređivanje njihovih prava i mogućnosti , kršenje ljudskog dostojanstva, kao da se invalidnost ne može dogoditi bilo kada i nad bilo kojom osobom.


Iz tog razloga pozivajući se na Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom poduzeli smo odgovarajuće mjere za dogradnju dizala radi pristupačnosti osoba s invaliditetom na ravnopravnoj osnovi, a koje uključuje i uklanjanje prepreka i barijera pristupačnosti
 
Iz toga razloga očekujemo i pomoć političkih struktura da nam pomognu jednim dijelom sufinancirati dogradnju dizala iz gradskih fondova ili iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova o kojemu se ovih dana puno govori da će financirati dogradnju dizala za invalide. Ako ništa drugo za humane potrebe invalidnih osoba država bi se mogla odreći PDV-a što u slučaju ove ugradnje iznosi 88.094,06 kn, što dakako za stanare nije mali novac.

 


Kratkom obraćanjem nazočnima se obratio i predsjednik BUZ-a Milivoj Špika koji se još jednom u ime svih stanara zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali i dali svoj doprinos da se ovaj projekt uspješno realizira te naglasio kako briga za podizanje kvalitete života naših sugrađana, uključujući i projekte poput ovoga, nije exluziva ni jedne političke stranke posebno već obveza svih da zajedničkim naporima daju svoj maksimalni doprinos u kreiranju i realiziranju boljeg sutra.


Na kraju se nazočnima obratila i izaslanica gradonačelnika pročelnica Romana Galić koja se zahvalila na pozivu te obećala da će sam Grad Zagreb dati svoj doprinos u okvirima mogućnosti kako bi se ovakvi projekti realizirali u što većem broju…


Nakon svečanog puštanja u pogon dizala svi nazočni su se uz prigodni domjenka nastavili druženje na velikoj terasi koja se nalazi na 6. katu zgrade….