Vlada kaže Otimamo - Hrelja kaže prodano

Zagreb, 18.07.2009.
Kad je èovjek u politici odluèan onda preporuèam oprez jer tu odluènost prije svega treba procjenjivati po tome od koga ta odluènost ili «odluènost» stiže pa tek onda mjeriti težinu iste. Poznato je da je Raèan bio poznat po odluènom možda, Tuðman bogme po odluènoj odluènosti,….. i da ih ne nabrajam sada sve redom no kada prvi penziæ Silvano Hrelja kaže nešto odluèno onda je to doista (veæ viðena) odluènost da se opet nešto protrguje, ali iskljuèivo poradi osobne koristi.

Nije zgorega ponoviti za èeljad slabijeg pamæenja da je nakon odluke predsjedništva i središnjeg odbora HSU-a nakon prošlih parlamentarnih izbora HSU trebao uèi u jednu od koalicija koja prva sakupi 76 potpisa te biti 77. èlan, no Hrelja je mimo tijela i organa Stranke potpisao koalicijski sporazum sa HDZ-om veæ kao 67. dakle bio je prvi koji je dotrèao staviti svoj potpis novo-staroj koaliciji te time prodajuæi ugled HSU-a ismijao ali i ponizio sve one i ono što je u tom trenutku predstavljao.

Sada kada Vlada najavljuje oštre proraèunske rezove i zadiranje u mirovine steèene radom Hrelja kao da je pao sa Marsa i umjesto da odmah napusti koaliciju on uzima time out da bi se tobože dogovarao unutar HSU-a i koordinacije umirovljenièkih udruga o tome kako postupiti. Pa zar sama pomisao Vlade da dira u mirovine najugroženijoj socijalnoj kategoriji nije dovoljna ne samo za izlazak iz «koalicije» veæ i za javni poziv svim umirovljenicima da se izaðe na ulicu i pokrene ono što se odavno trebalo i moralo, srušiti ovu nesposobnu i korumpiranu vlast koja sada veæ po treæi put planira opljaèkati umirovljenike. Od kuda uopæe smjelosti tom propalom sindikalnom muljatoru da umirovljenicima opet pokuša prodati rog za svijeæu. Odakle mu moralno pravo da i sam sudjeluje u daljnjoj pljaèki upravo onih koji su stvarali sva ova dobra koja HDZ krèmi veæ dvadeset godina a da još uvijek nije podigao svoj glas za one koji su ga svojim glasovima «posadili» u saborsku fotelju oèekujuæi samo ono što im je obeæavao i što oni s pravom od njega oèekuju a to je da prosjeèna mirovina tijekom ovog mandata doðe do barem 75% prosjeène plaèe u RH. No umjesto borbe za one koji su mu dali svoj glas on i dalje besramno trguje njihovim sudbinama dopustivši pad prosjeène mirovine na ispod 40% prosjeène plaèe što je gotovo pa dno dna, za njega i kliku oko njega svakako moralno, ali na žalost za umirovljenike egzistencijalno.

Još uvijek nije jasno zašto se ne inzistira na tome da sve mirovine ne mogu biti isplaæivane iz mirovinskog fonda jer sa istim nemaju nikakve veze. Kada bi se to uredilo na taj naèin, i vratilo do sada oteto, onda bi umirovljenici koji primaju mirovine po osnovu svojih dosadašnjih uplata – izdvajanja za mirovinski fond imali i te kako pristojne mirovine, no to onda znaèi da svi ostali koji mirovinu ostvaruju temeljem nekih drugih prava te iste trebaju dobivati iz nekih drugih izvora a nikako iz onih kojemu nisu doprinosili. Ako Vlada želi nekome dati povlaštenu mirovinu neka je onda lijepo ispalti iz proraèuna a ne otimajuæi od umirovljenika. Takvu rabotu umirovljenici imaju puno pravo nazvati pljaèkom stoga je krajnje licemjerno uopæe «razmišljati» treba li tu istu Vladu podržati ine pak ne. Takvo sramotno ponašanje èelništva HSU-a, a posebno Silvana Hrelje je dobro prepoznato i u javnosti jer ta stranka više nigdje po anketama ne može proæi sa više od 1 do max 3 %. To je ujedno i jedan od razloga zašto HSU nigdje u Hrvatskoj na županijskoj razini nije išao ili prošao samostalno na prošlim lokalnim izborima, a prolazom u tek nekoliko manjih sredina je samo potvrda svega navedenog.

Za primijetiti je i jedna zanimljivost, a to je da se èak i u medijima u zadnje vrijeme HSU-u više gotovo nitko i ne obraæa kako sam naziv stranke sugerira veæ gotovo u pravilu svi prièaju, pa èak i pišu govoreæi Stranka umirovljenika (SU)….. Sluèajno ili ne!?

No sjeæa li se itko što je ono programom HSU-a bilo planirano uraditi u ovom sazivu Sabora ?
Da kojim sluèajem ne bi bilo neke graške evo što je prije dvije godine bilo izgovoreno na tiskovnoj konferenciji koju je vodio Silvano Hrelja kao ondašnji predsjednik kluba zastupnika HSU-a. Doro obratite pozornost što je na kraju navedeno kao planirano za ovaj mandat…… , a onda još jednom pogledajte koalicijski sporazum koji je (opet) Herlja potpisao sa HDZ-om. Da se ljudi i stranke prodaju nije neka novost no da se to može uraditi na ovakav naèin je ipak za rubriku Vjerovali ili ne.