Zajedništvo i solidarnost u borbi protiv zla u svakom obliku

Da osobna nevolja, elementarna nepogoda,  ili u ovom slučaju nacionalna ugroza pojavom epidemije koronavirusa od svakog izvuče ono pravo JA odnosno ono najbolje ali isto tako kod mnogih i ono najgore smo zasigurno mnogo puta čuli sa više strana. Mnogi od nas su sve navedeno već jednom i doživjeli i proživjeli početkom 90-ih, no kako to izgleda u hrvatskoj stvarnosti danas odnosno 25 godina nakon Domovinskog rata imamo priliku ponovo vidjeti ovih dana,..... i kao da se u borbi dobra protiv ništa promijenilo nije.

U najtežim trenucima opet je buknula ona poznata hrvatska solidarnost i zajedništvo, opet su se pojavili mnogi oni samozatajni junaci za koje još do jučer nismo ni znali da postoje, opet su svi bili zajedno mada se među mnogima od njih još do jučer netrpeljivost mogla rezati nožem, no epidemija, pa onda i potres koji je pogodio Grad Zagreb se pretvorio u okidač koji je doslovno u trenutku cijelu Hrvatsku pretvorio u jednu dušu i jedno tijelo koje je spremno svojim zajedništvom obračunati se sa svakom nedaćom. Hrvatska je još jednom pokazala da zajedništvo i solidarnost još uvijek žive među nama.

Bilo bi krajnje licemjerno u ovim trenucima prozivati bilo koga iz struktura (Vlada, predsjednik, vojska, policija, civilna zaštita, vatrogasci, medicinsko osoblje, volonteri, medije....itd, itd, itd) koje sudjeluju ili upravljaju svim procesima u nastaloj krizi makar smo po njima svojski tamburali još do jučer. Gdje god se okrenemo vidimo kako se doista svi trude dati svoj maksimum, svi nastoje uraditi najbolje što mogu, pa i oni za koje pouzdano znamo da nisu kapaciteti od kojih se može nešto korisno očekivati, no i njihov trud treba u ovom trenutku cijeniti i pohvaliti. Nema sumnje, Hrvatska će i nakon ovih nedaća koje još uvijek traju izaći samo još jača i složnija što je vrijednost koja nema svoju cijenu, i nešto što moramo puno više i bolje njegovati no što smo to radili još do jučer.

Dakako da se u trenucima najvećih ugroza gotovo u pravilu pojavi i sav onaj ljudski talog ili šljam koji koristeći tuđu nevolju i nesreću naglo ispliva na površinu pokušavajući se ne birajući sredstva okoristiti nastalom situacijom..... Nije taj šljam teško prepoznati jer uvijek djeluju na isti način, sirovo, surovo, pohlepno i uvijek krajnje bešćutno. To su oni koji će vam zaštitnu masku prodati po 100 puta većoj cijeni od regularne, to su oni koji će u trgovini i pored natrpanih kolica ispred majke sa malim djetetom ugrabiti svo mlijeko ili hranu sa police, to su oni koji su spremni na sve samo kako bi njima bilo dobro ili kako bi na tuđoj nevolji profitirali, to su oni koji će vam dati koricu kruha za dijete koje ništa nije jelo nekoliko dana ali samo ako mu date kuću ili stan u zalog.....

Te kreature u ljudskom obliku koje su, kao i ne tako davnih ratnih dana, i ovaj puta ispuzale iz svojih rupa u stvari obična ljudska smeća nedostojna ljudskog roda,  nametnici, štetočine, naprosto štetna gamad koju bez milosti treba odstraniti iz zdravog tkiva društva. To su isti oni sa kojima smo se već jednom propustili obračunati kada je trebalo,....

Želim vjerovati da ovaj puta nećemo pogriješiti!........  samo da ova pošast mine....