Zapaljeno ulje se ne gasi vodom… ili kako sa Lex postati ex..

Toplo se nadam da vlada neće uspjeti u svom naumu da donese zakon koji je, ako su imalo realno sagledali određene aspekte, sve manje #LexAgrokor a poradi nekih očitih političkih razloga sve više #LexPlenković. Preveliko (nepotrebno i Ustavno veoma upitno) uplitanje vlade kroz predloženi zakon za rješavanje problema Agrokora bi naime mogao dovesti do (očekivane) reakcije kreditora koji kompaniju mogu odvesti u bankrot te time vladi stvoriti veliki socijalni problem što bi moglo rezultirati neslavnim završetkom mandata premijera Plenkovića i njegove vlade.

Banke koje su kreditirale Agrokor su se već dogovorile kako će pokušati spasiti prvenstveno sebe odnosno svoj kapital i u tom kontekstu vlada se uplitanjem u poslovanje privatne kompanije samo može dovesti u situaciju da poradi političkih razloga (tuđih a ne interesa Hrvatske) bude suodgovorna za nečije grijehe, a time i dovedena u situaciju da na koncu novcem građana pokriva nečije poslovne promašaje, marifetluke, a moguće i kriminal….

Ono što vlada može i mora to je zaštititi sve male dobavljače (u što su uključeni i OPG-ovi), i ne samo dobavljače Agrokora za što na raspolaganju već ima cijelu paletu raznih instrumenata…. I u slučaju dobavljača Agrokora bi situacija bila potpuno drugačija da su se pridržavali obveznih rokova plaćanja svojih obveza prema dobavljačima koji je definiran Zakonom, no očito je da su ga u Agrokoru kršili bez bojazni od ikakvih sankcija plaćajući svoje obveze sa zakašnjenjem od više mjeseci što je samo doprinijelo još većoj dubiozi.

Vlada ne može niti smije ulaziti na silu u privatnu tvrtku postavljajući neku svoju upravu jer je to ne samo protivno Ustavu RH već i direktivama EU koje se odnose na navedenu materiju. Kako god se pogleda odnosno analizira problem u kojem se Agrokor nalazi danas, za zaključiti je da je sadašnja situacija i te kako bila predvidljiva još prije dvije ili tri godine. Shodno tome se postavlja pitanje što su financijski (i pravni) stručnjaci Agrokora, ali i neke državne institucije, čekali do sada, a posebno se to odnosi na aktualnog ministra financija koji je sve navedeno i te kako dobro znao ili morao znati jer je upravo on prije ulaska u vladu bio, sudeći po medijskim objavama, jedan od glavnih financijskih stručnjaka u Agrokoru.

Nije li došlo vrijeme da se u vladi zatraži odgovornost pojedinih ministara, u aktualnom slučaju Agrokora, ministra Marića među prvima.