Zaštita prava potrošača štiti temeljna prava i dostojanstvo čovjeka

Održana je još jedna uspješna Javna tribina koja je održana jučer u organizaciji GO HSU-a i BUZ-a Zagreb, a na kojoj su uz predsjednike GO HSU Zagreba Davorka Vukadnin Tabaković i BUZ-a Dražena štiglića sudjelovali i predsjednici HSU-a Gospodin Silvano Hrelja i BUZ-a Milivoj Špika.

Održavanjem tribine na temu PRAVA I OBVEZE POTROŠAČA U SUSTAVU ZAŠTITE POTROŠAČKIH PRAVA U RH želimo skrenuti pozornost na zaštitu ovih prava iz pozicije onih koji ih najdulje prakticiraju, onih starije životne dobi, istaknula je uvodno predsjednica Gradske organizacije HSU Grada Zagreba Davorka Vukadin Tabaković.

Pravo na sigurnost roba i usluga, pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju, pravo na izbor roba i usluga i pravo potrošača da se čuje njihov glas četiri su temeljna prava potrošača utvrđena još davne 1962. g.

U kontekstu zacrtanih prava po Deklaraciji iz 1962. g. i aktualne problematike primjene Uredbe o zaštiti osobnih podataka i donošenja novog Zakona o zaštiti osobnih podataka postavimo pitanje kako je moguće da se građane kontinuirano poziva, nude im se određene usluge (po sadržaju razgovora je vidljivo da oni s druge strane žice barataju našim osobnim podatcima). Nadalje potrošači bi trebali u potpusnosti biti informirani o usluzi koju će sklapanjem ugovora koristiti a u najvećem broju slučajeva to nisu (čitajmo što potpisujemo, osobito sitna slova, jer kad potpišemo smatra se da smo upoznati sa sadržajem). Koliko puta smo bili u situaciji potpisivati nizove dokumenata, zapravo ih nismo niti pročitali, kod sklapanja ugovora za korištenje nekih usluga?

Obilježavanjem današnjeg dana kao Međunarodnog dana potrošača promičemo temeljna prava svih potrošača i inzistiramo da se ta prava poštuju i da su zaštićena. Jednako tako ovaj dan podižemo svijest o zloporabi na tržištu roba i usluga, i pravnoj nesigurnosti potrošača, zaključila je Vukadin Tabaković.

Zdenka Kocmur , mag.pharm – članica UO Hrvatske udruge za zaštitu potrošača osvrnula se na povijest zaštite osobnih podataka, područja primjene s težištem na prehrambenoj industriji, obveznim sadržajima deklaracija, kraticama i oznakama, ugovorima na daljinu, standardima, te izlaganje završila pravima i dužnostima u slučaju ovrhe i spornih računa.

Nazočmnima se obratio predsjednik HSU-a Hrelja istaknuvši značaj zaštite prava potrošača i kroz podizanje kvalitete života naših građana ugradnjom dizala u višekatnice. Ugradnja dizala uvelike bi riješila svakodnevne prepreke mnogih naših sugrađana ali bi povećala i vrijednost njihove imovine. Povlačenjem sredstava iz EU fondova omogućilo bi se subvencioniranje ugradnje u iznosu od 80%. Ukoliko bi lokalna zajednica prepoznala značaj ovakve investicije predlažemo subvencioniranje u iznosu od 10%, zaključio je Hrelja.

Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a pozvao je građane na podršku u radu HSU-u i BUZ-u na način da bi samo većim brojem ruku mogli utjecati na volju u Hrvatskom saboru.