Zašto Hrvatska nije povukla dostupna EU sredstva za ugradnju dizala u višestambene zgrade?

U Osijeku je dana 23.03.2018. održana javna tribina na temu naknadne mogućnosti ugradnje dizala u višekatnim zgradama. 800 zgrada od 4 do 7 katova je bez dizala što otežava život umirovljenicima, ali i drugim ugroženim skupinama poput invalida, trudnica i obitelji s malom djecom. Nedostatak dizala također otežava život javnim službama poput vatrogasaca ili hitne pomoći. Ugradnjom dizala u takve zgrade riješio bi se ne samo njihov problem, već bi koristi imao i gospodarski i građevinski sektor u smislu ugradnje i održavanja dizala te povećanja vrijednosti stana. 

Na tribini su sudjelovali europarlamentarka Biljana Borzan, saborski zastupnik HSU Silvano Hrelja i  ispred Udruge umirovljenika HP i HT Željko Manenica. Kao gosti u prvom redu su sjedili predsjednik GO BUZ Osijek Valentino Fabing i tajnik Ivica Klisurić.

Biljana Borzan je rekla kako se EU Komisiji obratila s pitanjem o mogućnosti financiranja naknadne ugradnje dizala gdje su joj rekli kako postoji poseban fond za te svrhe u okviru programa Konkurentnost i kohezija, no cijela je priča za sada zapela zbog inertnosti nadležnog ministarstva. Upozorila je kako se novac predviđen za Operativni program 2014.-2020. mora iskoristiti inače će propasti, podsjetivši da je Hrvatska prilično loša po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova. 

Silvano Hrelja je pozdravio kolege iz BUZ-a i naglasio kako se u Zagrebu naš kolega uspješno izborio za ugradnju lifta koja je uskoro i završena.

Željko Manenica je istaknuo da postavljanje dizala za zgradu do četiri kata košta prosječno 250.000 kuna, te bi predviđeni trošak ugradnje 13,5 tisuća dizala u Hrvatskoj iznosio 536 milijuna eura. Kako se zbog inertnosti ministarstva ne bi dogodilo da novac koji postoji propadne, organizira se peticija diljem Hrvatske čiji je cilj do 30. travnja prikupiti što više potpisa kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vladu i nadležno ministarstvo da čim prije krenu u rješavanje ovog velikog problema.