Našice: Osnivačka skupština Gradske organizacije BUZ-a

Kako je i najavljeno, nakon Općine Feričanaci Blok umirovljenici zajedno dobio je svoju Gradsku organizaciju i u Našicama koja je u svečanom ozračju, u nazočnosti predstavnika Domoljubne koalicije, predstavnika Udruge umirovljenika i starijih osoba i Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Đakovštine te predstavnika Gradskih i Općinskih organizacija i članova Predsjedništva BUZ-a Osječko-baranjske županije održana je u petak 08. travnja 2016. u gradskoj Vijećnici grada Našica s početkom u 19,00 sati.

Osnivačku izbornu skupštinu sazvao je i otvorio Predsjednik inicijativnog odbora BUZ-a za Grad Našice, g. Antun Juranić, hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata iz Našica.
.
Nakon intoniranja himne i odavanja počasti svim umrlim hrvatskim braniteljima, članovima BUZ-a i svim žrtvama palim za Republiku Hrvatsku od prvog spomena njenog imena do danas, predložena su radna tijela i dnevni red, a potom su riječ dobili uzvanici i gosti.

Prvi je riječ, kao što je to i običaj, uzeo domaćin g. Antun Juranić koji se u svom pozdravnom govoru zahvalio gostima i predstavnicima Domoljubne koalicije na odazivu i podršci koju su iskazali svojim dolaskom na ovu Osnivačku skupštinu, naglasivši pritom kako nakon ove osnivačke skupštine u Našicama više ništa neće biti isto.

U nastavku sjednice skup su pozdravili predstavnici Domoljubne koalicije, g. Slavko Raić predsjednik Gradske organizacije Stranke Desno, g. Miro Raspudić, predsjednik Udruge Dragovoljaca Domovinskog rata Đakovštine, g. Josip Srakić, predsjednik Gradske organizacije BUZ-a Valpovo, g. Petar Matković, predsjednik Općinske organizacije BUZ-a Feričanci, potpredsjednik BUZ-a g. Vladimir Flačer i predsjednik Županijske organizacije BUZ-a Osječko-baranjske županije i izaslanik predsjednika Stranke BUZ, g. Pavo Milekić, koji je tom prigodom rekao:

Poštovane dame i gospodo,
Uvaženi stranački prijatelji i simpatizeri BUZ-a
Poštovani predstavnici Domoljubne koalicije,
Poštovani predstavnici umirovljeničkih i braniteljskih Udruga
Predstavnici medija

Dozvolite mi da Vas sve skupa pozdravim u ime Predsjednika BUZ-a, Saborskog zastupnika g. Milivoja Špike, i ispričam se na spriječenosti zbog bolesti, te Predsjedništva ŽO BUZ-a OBŽ i svoje osobno ime i da Vam se još jednom zahvalim na odazivu i podršci koju ste nam ukazali svojim dolaskom na ovu današnju Osnivačku Skupštinu Gradske organizacije Našice.
S posebnom radošću i zadovoljstvom pozdravljam predstavnike Domoljubne koalicije, Koji su u BUZ-u prepoznali svog istinskog prijatelja i političkog partnera, uz čiju pomoć ćemo nastojati ostvariti svoje umirovljeničke ciljeve.
Mi u stranci BUZ smo duboko svjesni situacije u kojoj se umirovljenici Republike Hrvatske danas nalaze.
BUZ je Stranka koja čini sve veće izborno tijelo hrvatskih glasača i predstavlja novu političku snagu u Našicama, Osječko-baranjskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Stranka koja se za razliku od HSU-a i nekih drugih, uistinu zalaže za zajedništvo i ujedinjenje cjelokupne umirovljeničke populacije u Republici Hrvatskoj.
Stoga vjerujem da će nam se uskoro kao najvećem biračkom tijelu, nakon ove osnivačke Skupštine u Bloku umirovljenici zajedno pridružiti mnogi umirovljenici i građani Grada Našica i našičkog kraja i da ćemo zajedno, još snažnije zastupati interese sadašnjih i budućih umirovljenika.
Da smo na pravom putu, dokaz je i ova današnja Osnivačka izborna Skupština BUZ-a u Našicama koja je nakon Općine Feričanci, uskoro i Općine Donja Motičina, početak jednog novog i snažnijeg političkog zajedništva i djelovanja umirovljenika grada Našica i umirovljenika Osječko-baranjske županije.
Položaj umirovljenika danas s mirovinom od 38% prosječne plaće, s tendencijom smanjenja mirovina, je nešto što nas u BUZ-u kao ozbiljnoj političkoj i parlamentarnoj Stranci tjera da se još snažnije uhvatimo u koštac s umirovljeničkim problemima i za razliku od naših prethodnika, preuzmemo odgovornost za budućnost sadašnjih i budućih umirovljenika.
BUZ neće, niti može šutke prijeći preko činjenice da je u Republici Hrvatskoj sve veći broj blokiranih i siromašnih građana, niti ćemo šutjeti na činjenicu da je od ulaska Hrvatske u EU, samo u SR Njemačku odselilo preko 100 tisuća naših sugrađana.
Da je BUZ doista principijelna i ozbiljna politička Stranka, koja zastupa interese umirovljeničke populacije,dokaz je ovih dana izjava Predsjednika BUZ-a i saborskog zastupnika prof. Milivoja Špike u izjavi za popularni portal index.hr u kojoj je izrazio svoje neslaganje s izjavama iz ministarstva zdravlja o povećavanju cijena zdravstvenih usluga i istakao kako.
Usporedba sa Slovenijom kako je cijena dopunskog osiguranja u Sloveniji oko 200 kn, nije primjerena jer su tamo plaće i mirovine znatno više nego u Hrvatskoj. „Naša mirovina ima samo 30 % realne vrijednosti slovenske mirovine, pa je sadašnji iznos od 70 kuna za dopunsko osiguranje pravilno odmjeren.
U Sloveniji prosječna mirovina iznosi 613€, a kod nas je 297€ . Prosječna plaća im je 1.015€, a naša 750€.
Tijekom 2015. u Hrvatskoj je umrla je 55.651 osoba. Prestigli smo čak i ratnu 1991. kada su umrle 54.832 osobe. Iako se prosječno bilježi rast od 2 posto umrlih, 2015. ih je zabilježeno čak 6 % više no u prethodnoj 2014. godini.
Što se to dogodilo? Što je razlog pomoru Hrvata? Prema nekima moglo je biti i gore, jer od prosinca 2014. do studenog 2015. preminulo je 3.979 ljudi više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, što predstavlja porast od čak 7,8 %.
Za istaknuti je da je BUZ jedina politička Stranka koja je javno reagirala i zatražila da vlada, odnosno Ministarstva: zdravlja i socijalne politike, hitno provedu potrebne analize kako bi se utvrdili razlozi ovog katastrofalnog porasta smrtnosti u Hrvatskoj.
Hrvatska je poštovani prijatelji puna zanemarenih umirovljenika i starijih osoba koje politika percipira kao društveni teret, višak društva, koji bi najbolje bilo iseliti iz Republike Hrvatske. Zaboravljajući pritom da su upravo umirovljenici stvorili i izgradili sve ovo što danas imamo, i zajedno s Hrvatskim braniteljima po završetku Domovinskog rata,1996. godine hrvatsku državu predali u ruke tadašnjim političarima, bez dugova. A gdje smo mi to danas, pitamo se.
Ekonomsko nasilje, diskriminacija, siromaštvo najveći su problemi naših umirovljenika i starijih i nemoćnih osoba danas.
U Hrvatskoj je 1,1 milijun osoba starijih od 60 godina što je 26% stanovništva. Do 2030. prema nekim istraživanjima 31% hrvatskog stanovništva bit će starije od 60, a do 2050. godine čak 36,8 %.. .
Republika Hrvatska danas ima najveću stopu rizika od siromaštva starijih osoba u regiji i ona iznosi čak 24,9%, dok je prosjek regije 11,7 posto.
Jedan od glavnih prigovora Hrvatskoj je nepostojanje instituta socijalne mirovine za koju se zauzima BUZ i SUH.
Mnogi od nas se sjećaju i nisu zaboravili ratne godine kada je Hrvatska skrbila o gotovo pola milijuna izbjeglica i prognanika a da istovremeno uz sva ratna razaranja i strahote nitko nije bio gladan ni bez krova nad glavom.
Danas, 25 godina nakon oslobođenja Republike Hrvatske nikada više siromašnih, blokiranih, nezaposlenih, bez krova nad glavom, iseljenih, uništenih tvrtki, vanjskog duga.
Stoga vjerujemo da će BUZ zajedno s koalicijskim partnerima Domoljubne koalicije to stanje popraviti.
I na kraju, pozivam sve umirovljenike, umirovljeničke Stranke i Udruge da se pridruže Bloku umirovljenici zajedno, kako bismo zajedničkim snagama pokušali ostvariti što bolje političke pretpostavke za nastavak borbe protiv osiromašivanja sadašnjih i budućih umirovljenika i socijalno ugroženih skupina građana grada Našica, Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske.
Vrata Stranke Blok umirovljenici zajedno svima su otvorena za suradnju.
Izabranima na ovoj Osnivačkoj izbornoj skupštini želim puno uspjeha u daljnjem radu.
VJERA U BOGA, ZAJEDNIŠTVO I SLOGA!
Skupština je nakon toga nastavila s radnim dijelom te izabrala vodstvo Gradske organizacije:

Za Predsjednika Gradske organizacije BUZ-a Našice izabran je, g. Antun Juranić;

Za Potpredsjednike: g.Luka Vukosavljević, Momir Katanić i Drago Sokolić;

U Nadzorni odbor izabrani su, gđa. Sanja Juranić, Ivan Kniha i Mario Oštrić;

Za predstavnika u Županijsku Skupštinu BUZ-a Osječko-baranjske županije, g. Antun Juranić.

Po završetku rada Skupštine, u ime izabranih, nazočnima se obratio izabrani Predsjednik Gradske organizacije BUZ-a Našice g. Antun Juranić koji je rekao slijedeće:

„Zahvaljujem se u ime izabranih na ukazanom povjerenju. Vjerujem da ćemo u vremenu koje je pred nama, zajedno s vama, to povjerenje i opravdati.
Zalagat ćemo se za politički dijalog sa svim političkim strankama u gradu Našicama, osobito sa srodnim umirovljeničkim strankama i udrugama umirovljenika.
Kao najveće biračko tijelo danas, držimo da je potrebno još aktivnije nastaviti s ostvarivanjem svoje umirovljeničke Stranačke programske politike.
Držimo da će BUZ, u gradu Našice biti istinski predstavnik umirovljenika i boriti se za dostojanstvo i bolji život cjelokupne umirovljeničke populacije Našica. Biti ćemo predvodnik borbe za pomoć teško pogođene, obespravljene, ponižene, opljačkane i osiromašene umirovljeničke populacije i pridonositi povoljnijem materijalnom i društvenom položaju umirovljenika, i svih ostalih svojih sugrađana.
Držimo da je naša budućnost u našim rukama.
Uvjeren sam da ćemo u tome i uspjeti, poštovanje“.
Ovim zaključujem rad Osnivačke izborne skupštine gradske organizacije BUZ-a Našice.

{gallery}galerije/20160408-nasice::::0{/gallery}