Sa skupštine Bjelovarsko bilogorske županije

Sa današnje županijske skupštine Bjelovarsko bilogorske županije :

Reorganizacijom pravosuđa spojeni su sudovi:
Bjelovar, Križevci, Čazma, Garešnica, Grubišno Polje, Daruvar, Pakrac, s tim da je sjedište općinskog i prekršajnog suda u Bjelovaru, dok u navedenim mjestima djeluju stalne službe (osim Grubišnog Polja gdje je zatvorena).


Smisao stalnih službi je upravo u tome da službena vlast bude pristupačna građanima.
Međutim, u sudovima su instalirani programi koji automatski dodjeljuju sucima predmete u rad radi ravnomjerne opterećenosti sudaca i dešava se da program povuče spis predmeta iz Pakraca ili Garešnice u Križevce i obrnuto te u tom slučaju svi učesnici u sudskom postupku moraju putovati u mjesto, grad u koji je program rasporedio spis.
Javnoga prijevoza nema a sudovi odobravaju sudske troškove sa nekoliko mjeseci zakašnjenja i to samo putne a ne i izgubljene zarade i izgubljenoga vremena .

Pitanje za župana za županijsku skupštinu:
Da li je moguće osigurati dostupnost sudbene vlasti građanima ručnom dodjelom predmeta jer isti program i to omogućava, sa tim da sudski službenici putuju u stalnu službu gdje ima prostornih mogućnosti te koja je pristupačna građanima po mjestu prebivališta, jer i za državu i za građane je ekonomičnije da putuju sudski službenici a ne građani?

Odgovor župana: pitanje je na mjestu i ima smisla, no ministarstvo pravosuđa određuje i uređuje rad sudova a koliko znamo naši sudovi u veoma kratkom roku rješavaju predmete i ne gomilaju se kao na drugim sudovima. Zatražit ćemo da se ovakve stvari ne događaju jer naša županija ima dugogodišnji staž što se tiče sudova kako općinskih, tako i županijskih!

Aktivnosti mi nije nedostajalo ni po točkama 4. u raspravi o programu o pomoći u kući na nivou općina i gradova te pod točkom 5. dodjela drva za ogrijev za socijalno ugrožene osobe u iznosu od 950.00 kuna za koje će županija izdvojiti 1.650.000 kuna!

{gallery}galerije/20150728-bjelovar::::0{/gallery}