Školski primjer neprimjerenosti

Jesen nismo mogli započeti boljom berbom nego što je berba nerazumijevanja, ignorancije, ultimatuma, bahatosti. Bahati li se to um? Razgovara li s pozicije moći mudrost? Napušta li školske klupe tolerancija? Kako bjehu divna ona, sad već prohujala, vremena kada su nam profesori govorili kako nam mnogo šta mogu tolerirati, ali neznanje nikako.

Mnogo je migrirajućih kapljica naših vȏda tekućica od tada proteklo, a pojam znanja se toliko izanđao da je danas sasvim normalno ako pod tim pojmom podrazumijevamo sposobnost vlastodržaca da preko onih blještavih kapljica bez problema žedne prevode one koji se ni za kakav konopac ili neku motku ne mogu prihvatiti, na nekom mostiću se na noge osoviti, i ne samo to, već se prežedni, izgubljeni u ćorsokaku svoje nefunkcionalne mudrosti, utapaju u dubokoj vodi svoje naivnosti i dobrote (učitelji – vrsta za odstrel). To se danas zove hit-znanje, super-znanje, i samo mi nije jasno kako takvo „znanje" još nisu pozvali u Big brother nastambu da svima javno pokaže kako se s umišljenicima za raspuklom katedrom obračunava.

„Znalci" se toliko superiornima osjećaju da javno priznaju: „Jest, gospodo učitelji i gospodo profesori, vaše plaće doista jesu male, ali velike moderne plaće ne idu uz veliko staromodno znanje. Što je to vaše znanje učinilo za krupni kapital, u najmanjem za krupne političke zvjerke, ako samo za životinjice, biljčice, sitnoglavce-punoglavce brine, najvećma za pužiće jer je izgubilo korak s vremenom pa sad naučava kako puzati u skladu s njim. A tek poučci i teoreme, pa kome danas to treba kad i niske grane nikad nisu bile na nižim granama pa se opet stablo ne urušava.

Štrajkate koliko hoćete i koliko nećete, javnost se odavno prestala uzbuđivati jer naša javnost nije nedozrela šiparica; krilaticu 'znanje je moć' objesite mačku o rep, a dobro razmislite o novoj: 'mačak je moć' ili nešto tomu slično; no, ipak, šalu na stranu, nitko u ovoj zemlji ne smije biti gladan kruha i žedan znanja pa makar kruh bio pretvrd, a znanje premekano, sve će to vlada uskladiti samo joj morate vjerovati bez ostatka, bez autohtonih vrsta i autonomnih zahtjeva, pa svima bi trebalo biti jasno da u našoj proračunskoj kasici-prasici novca odavno nema osim ako je u pitanju nosorog iz Namibije kojeg treba nastrijeliti i u vlastiti podrum ga prepariranog spremiti, a put do nosoroga i strah oko njega živog mnogo koštaju, a vi dobro pripazite da vaša akademska tvrdoglavost neku kvržicu na vašem nosu u rog ne pretvori – tko će vas nastrijeliti kada se najprecizniji strijelac te vrste nalazi iza debelih rešetaka svoje savjesti."