Druga sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora

U burnoj maratonskoj 2. sjednici Hrvatskog sabora u 8. sazivu, gdje i BUZ ponosno ima svog zastupnika, predstavljena je nova vlada Tihomira Oreškovića i njen program.

Nešto malo prije ponoći 22. siječnja Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj vladi, sastavljenoj od strane Domoljubne koalicije i Mosta. Novi premijer i ministri dali su svečanu prisegu i preuzeli vlast u Banskim dvorima.

Ova sjednica Sabora bila je iznimna ne samo po svome trajanju, nego i po žestokim raspravama koje su u trenucima eskalirale u uvrede. Veliki dio vremena tematski su zauzeli ustaško-partizanski sukobi, na što je objektivno reagirao i premijer Orešković, ustanovivši da bi firma u kojoj se tako raspravlja brzo propala. Predsjednik BUZ-a prof. Milivoj Špika također je bio oštar prema takvom načinu rada, i rekao:

- Slobodno ću reći da kad bi to bila neka sportska disciplina u mlaćenju prazne slame mogli bi napraviti jedan nepobjediv tim na razini puno većoj od Republike Hrvatske. Naš posao ovdje je taj koji bi trebao usrećiti narod. Bojim se da će narod nakon ovakvih rasprava danas reći da bi ih najviše usrećili da dio njih zaveže dobar kamen oko vrata, ode na Savski most i na najdubljem dijelu bućne dolje.

Prof. Špika, BUZ-ov zastupnik u Saboru, dao je kao koalicijski partner podršku novoj vladi, uz upozorenje:

- Vjerujemo da se Vlada neće baviti ideološkim svjetonazorskim pričama već da će se prvenstveno rješavanjem gospodarskih i socijalnih problema zato je i naša poruka svima koji će sutra te stvari početi raditi: Ako mislite gospodo da to niste u stanju raditi, povucite se i sami dok još imate vremena.

Prof. Milivoj Špika

Prof. Špika je oštro kritizirao otezanje oporbe, rekavši da 90% rasprave nema veze sa temom (programom nove Vlade). Oporba se nemušto branila kako građani imaju pravo na odgovore, a brojne replike na izlaganje prof. Špike opet su završile u ustaštvu i zločinima komunizma.

sabor 02

Naglasci izlaganja prof. Špike bili su usmjereni na nužnost povratka osnovnim zadaćama Hrvatskog sabora, kao i Vlade, da radi za bolji život hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske.

Video snimku cijele sjednice možete pogledati u arhivi Internet televizije Hrvatskog sabora te na Youtube kanalu Internet TV Hrvatskog sabora.