Panika u redovima mnogih „uglednika“.... uskoro bi još neki mogli put Remetinca

Gotovo da je ispod radara prošla informacija kako u prvih 100 dana rada Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj radi na 1700 kaznenih prijava temeljem čega je pokrenuo i nevjerojatnih 300 istraga za slučajeve u kojima se sumnja na pronevjeru cca 4,5 milijardi EUR iz fondova EU. 

U svakoj normalnoj državi podatak o 300 pokrenutih istraga u samo 100 dana rada nekog tijela  i osnovana sumnja   na pronevjeru ogromnih 4,5 milijardi EUR bi rezultirala ostavkama mnogih aktera izvršne i sudbene vlasti, kao i mnogih iz redova organa kaznenog progona jer se svatko normalan pita što je godinama radio USKOK, PNUSKOK, DORH i tko sve ne kada očito nisu ništa uradili po predmetima koje sada pokreče EPPO.

Ne treba biti previše pametan za zaključiti koje će se sve političke stranke, HDZ posebno,  u skoro vrijeme morati i te kako potruditi da bi se opravdali ili javnosti dokazali kako otkriveni kriminal sa muljanjem EU fondovskih novaca od strane njihovih istaknutih članova sa njima nema nikakve veze. Nekako sve ide ka tome da ova Vlada neće dočekati „prirodni“ završetak mandata kao ni mnogi od onih kojima je bio posao da to razotkriju i procesuiraju. Aktivnosti EPPO-a bi konačno mogao biti okidač za korjenite promjene u pravosuđu u koje se najčešće upire prstom kao najvećoj smetnji uspostave pravne države. 

U ovoj cijeloj priči sasvim je očito da problem najčešće nije u operativcima istražiteljima koji razotkrivaju kriminal već u nekim, očito „višim“ strukturama koje iz nekog razloga odlučuju o obustavi ili nastavku procesuiranja. Upravo te neke „više“ strukture neke predmete guraju na dno ladice a neke se sve češće preko noći izvlače kao pogodna distrakcija iza kojih se nastoji skriti svakim danom sve veći problemi, moguće i sami kriminal istaknutih „uglednika“ iz vrha neke od triju vlasti, ili pak dužnosnika lokalne razine.  

Ako je suditi po objavljenih 300 pokrenutih istraga EPPO-a onda je sasvim jasno da nas čeka veoma napeta i vruća zima, a sa proljeća možda i izvanredni parlamentarni izbori.... smuljanih 4,5  milijardi EUR ni jedan vlast ne može politički preživjeti....