Politički diletant, korisna budala ili na zadatku opstruiranja udruživanja umirovljenika!? 

Mada je već izvjesno vrijeme potpuno jasno da se predsjednik HSU-a Veselko Gabričević  sve više udaljava od projekata udruživanja umirovljeničkih stranaka ovaj intervju koji  je prije neki dan (10.12.) objavio Glas Istre je samo još jedan dokaz da se radi o sobi koja je ili teški politički diletant ili pak ekstremno egoistični razbijač ideje o ujedinjenju umirovljeničkih stranaka. Vrijedi podsjetiti ovom prilikom da je Veselko Gabričević izabran za predsjednika HSU-a prije dvije godine isključivo na obećanju članstvu kako će odmah nakon što postane predsjednik HSU-a krenuti sa okupljanjem umirovljeničkih stranaka. 

Već se nakon nekoliko tjedana od unutarstranačkih izbora u HSU-u dalo naslutiti da nešto nije u redu, a nakon nekoliko mjeseci je postalo očito kako je Gabričević lažući naprosto prevario svoje članstvo jer nakon što je postao predsjednik HSU.-a više ni jednom nije spomenuo suradnju ili udruživanje sa umirovljeničkim strankama. Kako HSU nije ništa poduzimao na ljeto ove godine je pokrenuta inicijativa sa ciljem okupljanja umirovljeničkih stranaka pod nazivom UMIROVČJENICI ZAJEDNO uz pisani poziv i HSU-u, a u kolovozu potpisan i prvi Sporazum o suradnji između SU, BUZ i DSU. 

Ne samo da je HSU mjesecima ignorirao poziv već je osobno Veselko Gabričvić u nekoliko navrata posljednjih tjedana posprdno i sa omalovažavanjem pričao o SU, BUZ, DSU nazivajući nas strančicama koje očito njegovom „velikom HSU-u“  samo smetaju. Kada je već tako odnosno kada znamo da suradnju ne žele onda nema nikakvog razloga da i dalje pričamo u „rukavicama“. 

Od svega što je u tom intervjuu za Glas Istre izrečeno nekoliko odgovora (četiri) je veoma zanimljivo, ne samo za udruge i umirovljeničke stranke već i za sve umirovljenike jer se kroz izgovorene riječi Veselka Gbričevića može potpuno jasno zaključiti kojim je smjerom krenuo HSU. U nastavku pročitajte 4 pitanja Glasa Istre (GI) i odgovore Veselka Gabričevića (VG), a onda ispod svakog odgovora i naš (UMIROVLJENICI ZAJEDNO) komentar. 

 

Pitanje (GI): Umirovljeničkih stranaka ima nekoliko, od Vašeg HSU do SU, BUZ-a, Istarske stranke umirovljenika... Postojale su ideje o ujedinjenju stranaka, ali ništa od toga?

Odgovor (VG): HSU je jedina koja ima svoje predstavnike u parlamentu, županijama i općinama. Pojavile su se i druge stranke, bez stranačke infrastrukture i članova, a uglavnom ih vode naši bivši članovi. Svaka naša županijska organizacija jača je od tih stranaka. Oni žele da se mi „utopimo“ u njima, a ja sam ih pozvao da se vrate nama u HSU i da prestanu stvarati nered na političkom tržištu. Potrebno je pri tome podsjetiti na neslavnu ulogu Stranke umirovljenika na parlamentarnim izborima 2005 godine kada smo ostali bez jednog dijela zastupnika. Mogu reći da od tada pa do danas ove umirovljeničke strančice nažalost veslaju u suprotnom smjeru nego što je interes umirovljenika

 

Komentar: Točno je da HSU ima svoje predstavnike u parlamentu županija, gradova i općina, no Veselko Gabričević iz nekih svojih razloga istovremeno potpuno ignorira činjenicu da svoje predstavnike u istim parlamentima imaju i partneri koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO (SU, BUZ, DSU). Zanimljivo je spomenuti i to da za razliku od HSU-a koji nigdje nije samostalno osvojio ni jedan jedini mandat je da su oni koje sada proziva jer po njemu navodno „ne postoje“ samostalno osvajali mandate čak i u županijskim skupštinama, npr. SU čak samostalno tri mandata u skupštini Zagrebačke županije…  

Potpuna je dakle nebulozna tvrdnja da je svaka organizacija HSU-a jača od cijelih navedenih stranaka, posebno  jer je činjenica da ima županijskih organizacija SU, BUZ ili DSU-a u kojima su neke organizacije pojedinačno daleko jače od HSU-a, a jedini koji stvaraju nered na „političkom tržištu“ su oni sami zbog nerazumijevanja umirovljeničke problematike i nekih potpuno nerealnih zahtjeva kojima se nastoje dopasti biračkom tijelu. Tražiti npr. Božićnicu za sve umirovljenike od 100 EUR je u osnovi dobar prijedlog ali je istovremeno politikantski i potpuno promašen jer je došao nakon usvajanja proračuna. 

Slijedeća nebuloza je da koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO navodno želi da se HSU „utopi“ u nama već je činjenica, a i u samom pozivu na suradnju naglašeno da se okupljamo na ravnopravnoj i parterskoj osnovi uz potpuno uvažavanje svih političkih realiteta. Umjesto pozitivnog odgovora na poziv od UMIROVLJENICI ZAJEDNO za suradnju HSU javno vrijeđa sve zagovarajući asimilaciju umirovljeničkih stranaka što je naravno politički potpuno neprihvatljivo. Put do mogućeg stvaranja jedne jedinstvene umirovljeničke opcije kreće sa suradnjom umirovljeničkih stranaka, a tek nakon toga i ovisno o uspješnosti suradnje se može razmišljati i o formalnom ujedinjenju u jednu stranku. HSU na žalost svojim ponašanjem vveć dugo pokazuje da nije spreman ni na suradnju a kamo li na nešto više od toga.     

 

 

Pitanje (GI): Da li bi ujedinjenje tih stranaka koristilo da pređete prag na izborima za Hrvatski sabor, trenutačno ga ne prelazite, a teško ćete koalirati s HDZ-om ili SDP-om?

Odgovor (VG): U posljednje vrijeme nam raste rejting. Preuzeo sam stranku s 0,5 posto, a sada prema pojedinim anketama imamo i više od tri posto. Nadam se da ćemo ubrzo prijeći prag od pet posto jer puno radimo na terenu, imamo organizacije na prostoru cijele države i u svim županijama. Rast ćemo, nećemo se tako lako predati. Ako možemo preživjeti s malim mirovinama, onda možemo uspjeti i na izborima.

 

Komentar: Političko slijepilo Veselka Gabričevića, uz to i očito preveliki ego, mu ne dozvoljava priznati da je rast rejtinga HSU kroz 8. 9. i  10. mjesec bio uglavnom posljedica djelovanja koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO. Rast rejtinga HSU-a je samo posljedica činjenice da je u svim anketama HSU bio jedina umirovljenička stranka kao mogući izbor. Da bi prethodno dokazali UMIROVLJENCI ZAJEDNO su koncem listopada i tijekom studenog obustavili svoje aktivnosti što je rezultiralo naglim padom rejtinga HSU-a sa 3,6 u listopadu na „redovnih“ 1,6% u studenom. 

Potpuna je laž da je Gabričević podigao rejting HSU-a jer činjenica je da HSU ima gotovo potpuno isti rejting kao i prije dvije godine bez ikakvih naznaka da ga samostalno mogu bitnije popraviti. Pored svega do sada viđenog u prethodne dvije godine od kada je na čelu HSU-a Veselko Gabričević uvjeravati bilo koga da će HSU uskoro samostalno priječi izborni prag od 5% je toliko smiješno i bez ikakvog uporišta da doista nema smisla ni trošiti riječi na obrazlaganje. 

 

Pitanje (GI): Zastupnik Hrelja je u svom zadnjem mandatu. Znači, idete bez najpoznatijeg člana?

Odgovor (VG): Silvano Hrelja je 20 godina saborski zastupnik i želio li on to priznati li ne došlo je do zamora materijala. No mi u stranci imamo ljudi koji su vrlo kvalitetni i spremni su ako treba preuzeti i pojedina ministarstva. Imamo članove koji su bili na odgovornim funkcijama, školovani su i sposobni. Stranka ne može zavisiti od jednog čovjeka.

 

Komentar: Samo se stranka potpuno lišena stvarnosti, poštovanja i političke odgovorenosti može tako olako odreći svog jedinog i dugogodišnjeg saborskog zastupnika, posebno jer su isključivo njegovom zaslugom odnosno mandatom parlamentarna stranka zaboravljajući pri tome da isto tako „zahvaljujući njemu“ mogu i prestati biti parlamentarna stranka.

Pitanje (GI): Možete li proći bez HDZ ili slabašnog SDP-a?

Odgovor (VG): Mi se ne naslanjamo ni na koga. Naše je da podižemo rejting stranke, da ojačamo i budemo što uspješniji. Vidjet ćemo hoće li netko tražiti našu suradnju ili ćemo ići sami na izbore

 

Komentar: Veselko Gabričević očito zaboravlja ili ignorira činjenicu da HSU ni jedan jedini mandat ni na jednoj razini danas ne bi imao da nije koalirao sa HDZ-im odnosno SDP-om, stoga je potpuno smiješno i promašeno kazati kako se HSU ne naslanja ni na koga. Činjenica je da ih SDP po izjavama samog Peđe Grbina više ne želi za partnera, a sa druge strane Silvanu Hrelji zamjeraju suradnju sa HDZ-om što ih doista stavlja u veoma neugodnu situaciju da zapravo nemaju ni sa kime surađivati. 

Prestaje im dakle da nakon što su odbili suradnju sa umirovljeničkim strankama idu sami, a dogodi li se uistinu tako nešto onda HSU nakon tih izbora gotovo sasvim sigurno više neće imati ni jedan jedini mandat na bilo kojoj razini.

Možda bi ih upravo to na koncu natjeralo da nakon dugo godina i niza grešaka konačno shvate da je ujedinjenje umirovljeničkih stranaka jedini ispravni put za rješavanje problema umirovljenika.