Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima
 

U mandatu ove Vlade prosječna mirovina je porasla za 177 eura – stav je resornog ministra Marina Piletića koji pojašnjava kako je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 47 posto. Osim toga dosadašnji paketi mjera kao i oni budući ne zaobilaze hrvatske umirovljenike – bilo da je riječ o energetskom dodatku ili božićnici na koju mogu računati svi "penzioneri".

Pozdravlja li ove mjere "Platforma umirovljenici zajedno"? 

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem 

Milivoj Špika jedan od koordinatora te umirovljeničke platforme kazao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako svaka pomoć dobro dođe.

 

- Međutim, ta pomoć nije rješenje. To je samo jedna privremena vatrogasna mjera koja će trajati jedno kratko vrijeme i problem rastućeg siromaštva ostaje i dalje prisutan, dodao je.

 

Riječ je o pomoći Vlade onim najugroženijima, koji su s niskim primanjima zapravo najviše izloženi inflatornom udaru, koji baš i ne jenjava.

 

- Da, točno je ta niska primanja razlog ovog rastućeg siromaštva i zato sva ova povećanja, svi ovi paketi pomoći ne rješavaju problem. Dakle, tu posebno mislimo na umirovljenike koji su nastradali s obzirom na način izračuna mirovine 1999. godine i sad se tu toliko akumuliralo tih negativnosti da imamo situaciju da osoba koja danas ide u mirovinu s prosječnom plaćom ima gotovo dvostruko veću mirovinu od nekoga koji je pod istim uvjetima otišao u mirovinu prije 25 godina20 ili 15 godina, dakle, s istim stažom i istom prosječnom plaćom, dodao je Špika. 

"Nepravda se mora ispraviti"

 

Naglasio je da "Platforma umirovljenici zajedno" predlažu da se ta nepravda mora ispraviti.

 

- A može se ispraviti samo na jedan način, a to je da se provede novi izračun mirovine za sve umirovljenike uz iste parametre. Dakle, mi predlažemo, da se provede novi izračun mirovina za sve na bazi 75-80 posto prosječne plaće uz ukidanje penalizacije i aktualne vrijednosti mirovine. Rekli smo bili 17 eura prije ovog zadnjeg usklađenja, ali sad je to 18,5 eura, rekao je Špika.

 

Kad bi se to dogodilo tako, osoba koja je prije 15 ili 20 godina otišla u mirovinu, danas bi imala otprilike mirovinu, kao ona osoba, koja danas ide s prosječnom plaćom, a to je negdje oko 750 eura. Špika je istaknuo dok se to ne napravi, nema apsolutno ni jedan drugi način kako bi se moglo eliminirati ovo rastuće siromaštvo.

 

- Jer vidite i sami, da svaki put kad se dijele određeni paketi, se povećava cenzus. To znači da usprkos realnom, usprkos nominalnom povećanju mirovina, još uvijek imamo sve više onih koji upadaju ispod ove linije siromaštva, zbog toga rastu cijene, rastu plaće i mirovine praktično konstantno, bez obzira na to što se događa, nakon svakog usklađenja i kad dođe do porasta plaća, dolazi do toga da ta mirovina ima sve manji i manji udio u prosječnoj plaći, poručio je.

 

- Ovaj trenutak sada, što se dogodio nakon ovog usklađenja 8,42 posto, pa je i sad nešto naglo skočilo, skočio je ovaj udio mirovina u prosječnoj plaći, međutim to će vrlo brzo se vratiti na ovu početnu poziciju, da tako kažem, još će biti niže kad se sad realizira ovo povećanje plaća u javnom sektoru, a sada znači i u svim drugim djelatnostima, doći će onda opet do još veće razlike od onog što je bilo prije toga, rekao je Špika.

Treba dovesti sve umirovljenike u istu poziciju

 

Fokusira li se Vlada na sustavno rješenje rasta mirovina? Špika je istaknuo kako mu se čini da do toga nikako ne dolazi.

 

- Da uhvatimo taj ritam da bi se povećanje mirovina i zapravo drastičnije u pozitivnom smislu odrazilo na životni standard umirovljenika. Sve ovo što se događa bez da se obuhvate svi umirovljenici na isti način neće dati efekt. Sve ovo što predlaže sindikat Matica umirovljenika ili Hrvatska stranka umirovljenika nije ono što bi dovelo sve umirovljenike na istu poziciju, rekao je.

 

Kazao je da umirovljenici u ovome trenutku nemaju ono što im je potrebno.

 

- Nikakva usklađenja i nikakvi ovi paketi pomoći neće riješiti problem. Dogodit će se samo da će razlike, odnosno nepravde, samo rasti i bit će samo još veće. Dakle, vi ne možete staviti s istim postotkom povećanja i reći da je to u redu nekome koji je prije 15 ili 10 ili pet godina otišao u mirovinu i imao je penalizaciju. Dakle, neki su imali šest, devet, neki dvanaest, a neki dvadeset posto. A mi kažemo da se u 65 godina treba ukinuti penalizacija svima, poručio je Špika.

 

Dakle, svi ovi prijedlozi koji dolaze od raznih stranaka i udruga ne rješavaju onaj temeljni problem, a to je dovesti sve umirovljenike u istu poziciju.

 

- Jer ako vi radite u ovom trenutku nešto što će pomoći 10, 20 ili 30 posto od svih umirovljenika, dakle, vi automatski radite nepravedno prema 70 posto. Mi s našim rješenjem, koje smo izaslali, koje smo ga predstavili i koje svugdje dobiva praktično podršku, rješavamo ono što praktično treba riješiti, a to je dovesti sve umirovljenike u istu poziciju, izračunati im novu mirovinu, lako je svima izračunati, dodao je.

 

Broj godina, pomnožiti s 18,5 eura po godini radnog staža i dobit će startni dio. Sve ostale nijanse, kasnije će se rješavati s obzirom na to da nisu svi bili s prosječnom ili ispodprosječnom plaćom.

 

- Jer ima onih koji su bili iznad prosjeka, a ovo je ono što mi kažemo da je minimalno. Dakle, ovo je startna osnova svima, a onda više kako ispada pod drugim izračunima, naglasio je Špika.