Špika: U izbornoj godini olovka će biti najjače oružje umirovljenika

Špika: U izbornoj godini olovka će biti najjače oružje umirovljenika

Autor: V.K./Studio 4/HRT     05.02.2024.

Nastavljaju se teški pregovori sindikata i Vlade o izračunu ili indeksaciji plaća. Nakon početnog zadovoljstva nekih sindikata u državnim službama, i oni postaju nezadovoljni, svoje zahtjeve želi nametnuti i dio umirovljeničkih udruga i saveza. 

O tome su govorili u programu HRT-a, Rino Štorić predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske i Milivoj Špika, koordinator Platforme Umirovljenici zajedno.

 

- Mi smo u prošloj godini intenzivno razgovarali s ministrom financija i carinskom upravom u cilju podizanja plaće, podizanja koeficijenata. Kada smo od Ministarstva uprave dobili prvu tablicu koeficijenata za carinske službenike, bili smo zadovoljni, rekao je Štorić.

Dodaje kako su imali primjedbe na nekoliko radnih mjesta za koje su vjerovali da će se do donošenja uredbe ispraviti, no, kako kaže, to nije ispravljeno.

- Kada smo dobili tablice s koeficijentima svih ostalih državnih službenika vidjeli smo da porast plaća u carini ne prati onaj porast kod drugih službenika. Posebno kod policijskih službenika s kojima dijelimo radna mjesta na granicama i s tim smo nezadovoljni, kazao je.

Špika je naglasio kako postoje dvije različite situacije.

- Oni u radnom kontingentu mogu prijetiti Vladi, štrajkati, raditi što hoće. Neki smo dan bili svjedoci bijelog štrajka osoba u pravosuđu. Oni imaju način da prisile Vladu kako bi ostvarili svoje interese i to im pali u izbornoj godini i Vlada si ne može dopustiti da država ne funkcionira, kazao je.

Zapitao se što mogu raditi umirovljenici?

- Oni mogu prosvjedovati i što onda? Ono što umirovljenici trebaju imati na umu i biti toga svjesni je njihova brojnost i snaga, naglasio je.

Dodaje kako će olovka ove godine biti najjače oružje u ruci svakoga umirovljenika.

- Umirovljenici su se suočili s time da u zadnjih 8 godina se nije dogodio rast mirovina. Vlada je 2016. godine obećala da će prosječna mirovina biti oko 60 posto prosječne plaće. Danas je prosječna plaća 1200 eura, a mirovina između 450 i 550 eura, ali nije 720 koliko je trebalo biti, istaknuo je Špika.

NA OVOM LINKU MOŽETE POGLEDATI CIJELI RAZGOVOR