Umirovljenici od proračuna za 2023. godinu očekuju više no do sada

Analizirajući trenutno stanje potpuno je jasno da su uz sva povećanja i usklađivanja mirovine još uvijek u popriličnom zaostatku u odnosu na stopu inflacije, a još puno više u odnosu na porast cijena energenata i hrane. Sve je više umirovljenika koji obzirom na naveden parametre padaju ispod linije siromaštva što će u budućnosti predstavljati sve veći problem za Vladu.

Dobro je u svakom slučaju da Vlada najavljuje isplatu više potpora umirovljenicima tijekom 2023. godine, a nekako bi bilo dobro da tu najavu na neki način potvrde isplatom ovogodišnje Božićnice u visini protuvrijednosti od npr. 100 EUR svim umirovljenicima, kao i da se obvežu da isplata Božićnice u narednim godinama bude pravilo a ne izuzetak…  

UMIROVLJENICI ZAJEDNO se u svom programu zalažu za redovitu isplatu Božićnica kao i višekratnih potpora umirovljenicima kojima je mirovina usprkos svim poduzetim mjerama svake godine sve manja u odnosu na prosječnu plaću….

Činjenica je da mirovine zaista jesu svake godine u apsolutnom iznosu sve veće ali je isto tako činjenica da su radi efekata inflacije i rasta cijena u relativnom smislu svake godine u stvari sve manje….

Tek kada se po prijedlogu UMIROVLJENICI ZAJEDNO vratimo odnosno uvedemo pravilo da se mirovina za 41 godinu staža i 65 godina života obračunava na bazi 75 - 85% prosječne neto plaće umirovljenika u posljednjih ili vezanih 10 godina (uz AVM od 100 kN) će se većina onih koji su sada ispod linije siromaštva izvući iz tog položaja i biti u puno povoljnijoj situaciji…..  

Nadamo se da će se ovakvim prijedlozima iz programa kojeg podržavaju SU, BUZ, DSU, MUH, SUH, SUZA uskoro pridružiti i HSU. I više je nego jasno da samo udružene umirovljeničke stranke uz programsku podršku umirovljeničkih udruga mogu polučiti optimalne rezultate za umirovljenike, ali isto tako  i druge ugrožene socijalne skupine.