Uz novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa potrebna je i žurna revizija prometnih znakova

Nema nikakvih dvojbi da treba drastično kažnjavati vozače koji u alkoholiziranom stanju i k tome uz prebrzu vožnju uzrokuju prometne nesreće, no isto se tako moramo zapitati jesu li nove kazne primjerene „standardu“ hrvatskih vozača, a još više se zapitati jesu li naše prometnice odnosno prometni znakovi prilagođeni kvaliteti same prometnice kao i tehničkim karakteristikama današnjih vozilia.

Ako samo usporedimo današnja vozila koja su već standardno tvornički opremljena mnogim sigurnosnim sustavima sa vozilima od prije 30-ak godina onda se nameče logično pitanje opravdanosti raznih ograničenja, posebno onih za brzinu,  koja se u istom periodu nisu mijenjala na mnogim pozicijama raznih prometnica, a za koje doista često puta nemaju nikakvog smisla.

Novi Zakon i drakonske kazne na žalost ništa neće promijeniti u smislu povećanja sigurnosti na prometnicama kada se radi o recidivistima, ali će zato kod odgovornih vozača efekt biti upravo obrnut. Koliko god je opasno u prometu koristiti mobitel za sigurnost u prometu još će veća opasnost sada biti traženje bezbrojnih skrivenih kamera koje dakako nigdje nisu obilježene nekim prometnim znakom ili slično, a mislim da bi to bilo potrebno, i sigurna sam da će se to baš u interesu sigurnosti sudionika u prometu uskoro morati promijeniti.

Poznato je naime da već postoje razne aplikacije koje vozačima otkrivaju sve pozicije skrivenih fiksnih kamera stoga je sasvim logično da ih vozač i sam želi precizno locirati, no da bi ih točno locirao dobar dio svoje pažnje umjesto na promet usmjeravati će na traženje tih kamera što može bit jako opasno, puno opasnije i od korištenja mobitela.

Ne vidim dakle ni jedan opravdan razlog da se baš u interesu sigurnosti u prometu svaka postavljena fiksna kamera uz prometnicu ne označi prometnim znakom…… ili će neki mudraci po našem starom običaju opet čekati da se počnu redati nesreće radi toga pa će tek onda uz naknadnu pamet reagirati….