VEČERNJI LIST: Blok triju umirovljeničkih stranaka u svoje redove vabi i Hrelju i HSU

Prije 20-ak dana tri umirovljeničke stranke – Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika – potpisale su dva sporazuma, onaj o političkoj suradnji “Umirovljenici zajedno” i programskoj suradnji “Zajedno smo jači”. Ovih dana toj su se platformi, isključivo u smislu programske suradnje, pridružili Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH).


Ono što pobuđuje posebnu pozornost jest informacija da je predstavnik novonastale umirovljeničke platforme razgovarao i sa Silvanom Hreljom, jedinim saborskim zastupnikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), kojeg se vodstvo HSU-a nekidan i javno odreklo, ograđujući se od svih njegovih javnih istupa i oduzimajući mu legitimitet da uopće govori uime HSU-a, očito mu zamjerajući sve bliskiju suradnju s vladajućom koalicijom kojoj je donio još jedan glas u parlamentu.


U nastavku možete pročitati 7 pitanja i odgovore koje je Lazar Grujić dao u ime UMIROVLJENICI ZAJEDNO (SU, BUZ i DSU)


1. Zašto je došlo do ujedinjenja triju umirovljeničkih stranaka?
Do ujedinjenja umirovljeničkih stanaka je došlo sa shvaćanjem da samo ujedinjeni možemo polučiti željene rezultate za populaciju koju predstavljamo. Svi dosadašnji pojedinačni napori nisu mogli uroditi plodom jer biračko tijelo to nije prepoznalo kao ispravan put stoga je trenutno jedina parlamentarna stranka HSU stalno na relativno niskom rejtingu unatoč potencijalnom biračkom tijelu od 1,2 milijuna umirovljenika.


Na koncu smo nas tri stranke, vjerujemo uskoro i druge uključujući i HSU, odlučili da radi onih koje zastupamo moramo sve dosadašnje nesporazume ili što god da je bilo ostaviti iza sebe i okrenuti se isključivo prema budućnosti. Potpisivanjem Sporazuma o suradnji SU, BUZ, DSU pod zajedničkim nazivnikom UMIROVLJENICI ZAJEDNO smo položili prvi ispit i sada idemo dalje krupnim koracima

2. Iz koji su se razloga sada tim trima umirovljeničkim stranaka pridružili i Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika, o kakvoj se to programskoj suradnji radi, što su vaši zajednički ciljevi?

Veoma nas raduje spremnost SUH-a i MUH-a na suradnju. Svim umirovljeničkim udrugama smo prezentirali naš Sporazum o programskoj suradnji ZAJEDNO SMO JAČI koji se praktično u potpunosti poklapa sa programskim smjernicama umirovljeničkih udruga, posebno dvjema najvećima odnosno MUH-om i SUH-om.

I njima je naravno potpuno jasno da bez zajedničkog napora teško možemo ostvariti glavne ciljeve stoga je i pred njih na neki način postavljeno isto pravilo, odnosno da se svi dosadašnji nesporazumi ostavimo iza sebe krenemo u zajedničku borbu za bolji život svih umirovljenika. Naravno da će se Sporazum o programskoj suradnji proširiti i za ono što udruge smatraju da bi bilo dobro sa sadrže.
3. Hoće li vam se pridružiti još netko, možda neke umirovljeničke udruge i koliko njih?Da, po sadašnjim informacijama doći će pridruživanja odnosno potpisivanja Sporazuma o suradnji i podršci sa mnogim umirovljeničkim udrugama sa kojima smo već izvjesno vrijeme u kontaktu.


4. Hoćete li i kada svi potpisivati neki ugovor o suradnji te na što će vas sve taj ugovor obvezivati?
Da, sa političkim strankama će se potpisivati Sporazum o političkoj suradnji kojeg smo već nazvali UMIROVLJENICI ZSJEDNO, a sa umirovljeničkim udrugama će se potpisivati isključivo Sporazum o programskoj suradnji. Umirovljenike udruge nemamo namjeru uvlačiti u političke vode već samo na programskoj razini tražiti njihovu podršku i zajednički usklađenim prijedlozima ili zahtjevima nastupati prema Vladi Republike Hrvatske.

Sasvim je sigurno da zajednički nastup umirovljeničkih udruga i stranaka ima sasvim drugu odnosno puno veću težinu kod Vlade u odnosu na pojedinačne istupe bilo koga od nas.


5. Može se čuti da je s vama razgovarao i Silvano Hrelja, trenutačno zastupnik HSU-a u Saboru, no kako se HSU nedavno javno odrekao i ogradio od svih Hreljinih istupa - možete li otkriti o čemu ste razgovarali s Hreljom i postoji li mogućnost da se Hrelaj pridruži toj vašoj novoj platformi?

Da, obzirom da sam ja unutar potpisnika Sporazuma UMIROVLJENICI ZAJEDNO, uz zamjenika kolegu Milivoja Tičarića (DSU) koordinator za suradnju sa strankama, udrugama, nacionalnim manjinama i pojedincima, na neki način zadužen za uspostavu kontakata bilo je određenih razgovora sa gospodinom Hreljom o čemu sam naravno detaljno izvijestio kolege iz BUZ-a i DSU-a, no nikakvih službenih razgovora na razini potpisnika Sporazuma nije bilo što ne znači da ih u budućnosti neće biti.

Moramo akceptirati činjenicu da je Silvano Hrelja dugogodišnji saborski zastupnik koji je uz više ili manje uspjeha obavljao svoj posao. Vjerujemo da će u duhu praštanja, razumijevanja i međusobne tolerancije HSU i Hrelja brzo ispeglati svoje trenutne nesporazume i da ćemo uskoro svi zajedno ne osvrćući se iza sebe krenuti sa ozbiljnim rješavanjem umirovljeničkih pitanja kojih je doslovno svaki dan sve više.


6. Kako je Hrelja do sada zastupao umirovljenike u Saboru, podržavate li njegov rad i približavanje vladajućoj koaliciji?
Na ovo pitanje moram odgovoriti u duhu težnje ka okretanju prema budućnosti zatvarajući pri tome jedno poglavlje koju nazivamo prošlost.

Svaki napor bilo koga, dakle i Silvana Hrelje, da svojim prijedlozima u Hrvatskom saboru ili prema Vladi na bilo koji način doprinosi poboljšanju položaja umirovljenika ima i imati će našu podršku što ne znači da sve to nije moglo ili trebalo biti i još puno bolje.
Ako ćemo biti krajnje korektni onda moramo priznati da je iznimno teško, gotovo nemoguće, sa jednim mandatom u Hrvatskom saboru postići bilo što. Izmjena Zakona o obiteljskoj mirovini je za Hrelju, pa i sam HSU, veliki uspjeh mada je to postignutim obimom daleko od željenog, no moramo biti iskreni i priznati da ni toga ne bi bilo da HDZ u jednom trenutku nije bio u škripcu sa brojem ruku u Hrvatskom saboru pa je pristao na to.

Upravo ovo prethodno nam jasno kaže da samo udruženi možemo do više ruku u Hrvatskom saboru što je u konačnici zapravo presudno u borbi za prava umirovljenika. Uvjereni smo da udruženim snagama i jasno artikuliranim programom možemo zadobiti povjerenje birača i tako uz njihovu potporu kroz nekoliko slijedećih mjeseci premašiti rejting od 5% što znači da uz birački bazen od 1,2 milijuna potencijalnih birača ni onaj dvoznamenkasti ne bi trebao biti nedostižan.


7. Jeste li na suradnju i pridruživanje bloku Umirovljenici zajedno pozvali i HSU te kakav je odgovor stigao od HSU-a?
Naravno da smo ih i službenim dopisom pozvali na suradnju jer smo od početka bili apsolutno za to da se i oni pridruže. Vjerujemo i da svi kolege u HSU-u shvaćaju da bez udruživanja nije moguće postići zacrtane ciljeve stoga vjerujem da će se uskoro i HSU pridružiti i tako biti još jedan od ravnopravnih potpisnika Sporazuma o političkoj suradnji UMIROVLJENICI ZJEDNO.

Po informacijama koje imao o našem pozivu na suradnju će HSU raspraviti i o tome donijeti svoju odluku do konca ovog mjeseca. Iskreno se nadam da će u interesu svih nas, prvenstveno u interesu umirovljenika, od HSU-a stići pozitivan odgovor.
https://www.vecernji.hr/.../blok-triju-umirovljenickih... - www.vecernji.hr