Jesu li građani Splita normalni?

Svega i svačega smo se u protekla tri desetljeća nagledali i naslušali u političkom životu Hrvatske ali ovo što se ovih dana događa u Splitu na prijevremenim izborima je doista vrhunac. Sve se to nekako uklapa u onu rečenicu koju često u šali čujemo kada je Split u pitanju, „Split je najluđi grad na svitu“. Da je u svakoj šali i „pola istine“ smo znali, ali nismo znali da su neki „ozbiljni“ političari spremni ići i korak dalje izjavljujući javno ničim izazvan i sasvim ozbiljno da „građani Splita nisu normalni“.  

"Da je ovdje normalno, trebalo je biti obrnuto u prvom krugu" izjavio je premijer Plenković dajući podršku Zoranu Đogašu u Splitu čime je praktično proglasio nenormalnima sve one birače koji su u prvom krugu svoj glas dali Ivici Puljku. Nekako mi se čini da bi ova i slične rečenice upućene Splićanima umjesto mobilizacije HDZ-ovih birača mogla izazvati sasvim suprotan efekt posebno kod birača HDZ-a koji su u prvom krugu ostali kući ili su svoj glas dali kandidatu iz „suprotnog“ tabora.

Izgleda da birači Splita baš kao i lokalni HDZ nisu prihvatili nametnutog kandidata od strane Plenkovića kojemu je ovo što se dogodilo u Splitu u prvom krugu veliki neuspjeh i politički šamar koji će po svemu sudeći još žešće dobiti i u drugom krugu u nedjelju. Mogao bi to na neki način biti i nagovještaj početka Plenkovićeva kraja na čelu HDZ-a. Splitu je po ovome što se posljednjih tjedana događa izgleda dosta iz „Zagreba“ nametnutih kandidata, a isto tako po viđenom više ne prolaze ni polupismeni redikuli. 

Po svemu što se događa jasno je da su građani Splita odlučili kazniti „velike“ stranke i po drugi puta u godinu dana još jasnije i snažnije no prvi puta dati priliku novom licu i njegovoj opciji. Sada je na Ivici Puljku i njegovom timu da pokaže jesu li građani Splita pogriješili….